Szinte sehol sem faragták le úgy a szociális ellátásokat, mint Magyarországon

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 október 26., 18:50
comments 17

Nehéz nem észrevenni, tíz év alatt mennyire megváltozott a kormány hozzáállása a rászorulókhoz, ami most abban csúcsosodik ki, hogy törvényben szentesítenék: az állam utolsóként jön a sorban, ha felelősséget kell vállalni a szegényekért.

Az uniós statisztikai hivatal adataiból kiderül, GDP-arányosan jóval kevesebbet költ most az állam szociális juttatásokra, mint 2010-ben. Ide tartozik minden természetbeni és pénzbeni támogatás, ami

  • a betegeket,
  • a rokkantakat,
  • az időseket,
  • az árvákat, özvegyeket,
  • a családtagjaikat, gyerekeiket gondozókat,
  • a munkanélkülieket
  • és a lakhatási nehézséggel küzdő embereket

segíti (az egészségügyi ellátás és a nyugdíj nem ebbe a kategóriába esik). 2009-ben a GDP 22 százalékát költötte az állam ilyen juttatásokra, 2020-ban a 18 százalékát, de a 2019-es mélyponton a 16,4 százalékot is elértük.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt