Újabb rendőr vallotta bűnösnek magát George Floyd halálának ügyében

bűnügy
2022 október 26., 08:18

Vádalkut kötött Minnesota állam ügyészségével J. Alexander Kueng, a minneapolisi rendőr, aki 2020 májusában részt vett George Floyd letartóztatásában - írja a New York Times.

Kueng bűnösnek vallotta magát emberölés vádpontjában, cserébe nem gyilkossággal vádolják meg, ami komolyabb börtönbüntetést vonna maga után. Kueng, aki nem sokkal az eset előtt csatlakozott a minneapolis-i rendőrséghez, a hátán térdelve segített a földre szorítani George Floydot, miközben kollégája, Derek Chauvin percekig a férfi nyakán térdelt, ezzel a halálát okozva. George Floyd mindeközben, amíg eszméleténél volt, azt mondogatta a rendőröknek, hogy nem kap levegőt, és meg fog halni. Chauvint 2021 áprilisában bűnösnek találták gyilkosság vádjában és 22,5 év börtönbüntetésre ítélték. A rendőrök peréről itt írtunk részletesebben.

photo_camera J. Alexander Kueng Fotó: HANDOUT/AFP

Kuenget már bűnösnek találták abban, hogy elmulasztott segítséget nyújtani Floydnak, és nem állította le Chauvint. Ez szövetségi ügy volt, most állami szinten kötött vádalkut. Az alku értelmében a volt rendőrt 3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ezt viszont a szövetségi perben kapott büntetésével párhuzamosan letöltheti egy szövetségi börtönben.

George Floyd letartóztatásában és meggyilkolásában összesen négy rendőr vett részt. Egy harmadik rendőr, Thomas Lane májusban szintén vádalkut kötött az ügyészséggel, bűnösnek vallva magát bűnpártolásban. Neki szintén három év börtön kiszabását javasolta az ügyészség. A negyedik rendőr, Tou Thao pere Kuengével párhuzamosan indult volna. Thao visszatartotta a letartóztatás helyszínén egyre gyülekező tömeget, miközben Kueng és Chauvin Floyd-on térdelt. Ő az egyetlen rendőr, akinek ügyében még nem hoztak döntést Floyd meggyilkolásával kapcsolatban.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.