Élőlánccal és tanársztrájkkal folytatódik az oktatási tiltakozás

  • Budapesten rendeződnek élőláncba a diákszervezetekből alakult egységes front tagjai.
  • Többek között a tanárhiány megoldását követelik, és élhetőbb körülményeket az iskolákba.
  • A tanárszakszervezetek pedig országos sztrájkot hirdettek.
2022 október 27., 06:56

Az élőlánc hivatalosan háromnegyed 9-ig volt meghirdetve

Ennek megfelelően lassan oszlani is kezdenek az emberek. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

2022 október 27., 06:55

A Margit körúton folyamatos a szimpátiadudálás

A diákok pedig időnként hullámozni kezdenek.

2022 október 27., 06:52

Hangulat a József körúton

2022 október 27., 06:49

Képek a belvárosból

Az Oktogon környékéről:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
2022 október 27., 06:46

PSZ: Zalahalápon egy teljes tantestület polgári engedetlenségbe kezdett

„Zalahalápon a Csontváry Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tantestületünk valamennyi tagja (pedagógusok, technikai személyzet) polgári engedetlenség keretében nem veszi fel a munkát, nem folytatnak oktatási, nevelési tevékenységet, nem vállalnak felügyeletet, mivel a kormányzat a sztrájkjogunkat is megcsorbította” - közölte a Pedagógusok Szakszervezete. A tantestület tagjai csatlakozó szülőkkel, gyerekekkel és támogatókkal együtt élőláncot alkotnak 9-kor.

„Részvételünkről önállóan, egyenként, jogtudatos állampolgárként döntöttünk annak tudatában, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk” - üzenték az iskolából.

2022 október 27., 06:41

Balatonfüreden is volt élőlánc szerdán

Egy résztvevő elmondása szerint a helyi KLIK-épülettől a házasságkötő teremig állt 176 ember, nagyjából egy órán keresztül.

2022 október 27., 06:36

A Jászaitól a Blaha Lujza térig sűrűn állnak a láncban

- jelenti tudósítónk, aki végigsétálta a távot, és közben hallott több Mi vagyunk a grund-éneklést, sok sípolást és kereplést, támogatóan dudáló buszt és kukásautót is.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
2022 október 27., 06:35

A Petőfi hídon felbukkant egy régi szimbólum

photo_camera Fotó: Bankó Gábor
photo_camera Fotó: Bankó Gábor
photo_camera Fotó: Bankó Gábor
2022 október 27., 06:29

Csoportképre álltak össze a sztrájkoló tanárok a budapesti Németh László Gimnáziumban

2022 október 27., 06:28

A helyzet a Petőfi hídnál

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Tudósítónk szerint a hídon keresztbe nem állt össze a lánc, a pesti hídfőnél viszont egy lelkes ötvenfős csoport kiabál az autósoknak.

2022 október 27., 06:24

A Klebelsberg Központ mostani vezetője hat éve még üdvözölte a tüntetéseket, mert azzal sikeresen lehetett nyomást gyakorolni a kormányra

„Jól érzékelhető, hogy a kormány tárgyalókészsége a demonstrációk sikere miatt változott meg. Köszönet mindazoknak, akik személyesen részt vettek a tüntetéseken!” - írta 2016 márciusban az Oktatási Vezetők Szakszervezetének az elnöke, Hajnal Gabriella. Az a Hajnal Gabriella, aki 2018-ban a Klebelsberg Központ elnöke lett, és azóta is irányítja az oktatásért felelős állami hivatalt.

photo_camera Hajnal Gabriella Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Hajnal akkori összefoglalóját az oktatás problémiáról ma is osztogathatnák az élőláncban. Jelezte például azt a problémát, hogy a kormány nem veszi komoly a helyzetet. „Az oktatás anomáliáinak megoldásáról a Pedagógusok Sztrájkbizottsága tárgyalásokat kezdeményezett a kormány által kijelölt Balog Zoltán miniszterrel. A tárgyalások előkészítő szakaszában a kormány képviselője elzárkózott a problémák mélységének elismerésétől; finomításokról, korrekciókról beszélt”.

És pontosan körülírta, hogy mi a gond az oktatással: „A tárgyalásokon az elsődleges szempont a gyermek. Az ő érdekük, hogy az iskola működése biztonságos legyen, a XXI. század kihívásaira való felkészítéshez a személyi és tárgyi feltételek megfelelőek legyenek. Az elsődleges kérdés az iskolák önállóságának „újrateremtése”, az ezzel járó igazgatói feladatok, felelősség (munkáltatói jog, önálló költségvetés, tankönyvválasztás lehetősége stb.) megadása. A másik sarkalatos pont a pedagógusok kötelező óraszámának csökkentése heti 22 órára. Ez utóbbi kérdésben az álláspontok pillanatnyilag jelentősen eltérnek.

A tárgyalásokon komoly előrelépések vannak a tananyagcsökkentésben, a pedagógusok terhelésének csökkentésében, a nyugdíjas pedagógusok foglalkoztatásában, a pótlékok, a minőségi munka elismerése, a fenntartó intézmény, a KLIK átalakítása, az érettségi vizsga új szabályai tekintetében. El kívánjuk érni, hogy a tanulók felkészítése és az új szabályok bevezetésével ne érje hátrány a jövőre érettségiző diákokat.

Továbbra is kiemelt figyelmet kap a tárgyalásokon az oktatást segítők bérének rendezése.”

Polgári engedetlenség - ami miatt most tanárokat rúgnak ki vagy fenyegetnek kirúgással - már ekkor is volt. Erről Hajnal azt írta, hogy „azon tagjaink egyéni döntésük szerint vegyenek részt”.

„Amennyiben a kormánnyal nem sikerül megállapodásra jutni, a Sztrájkbizottság kész országos sztrájkot hirdetni, hogy a gyermekek, tanulók, valamint a pedagógusok és az oktató munkát segítők érdekét szolgáló változtatásokat elérje. Ha erre a jogszerű sztrájkmegmozdulásra sor kerül, számítunk tagjaink aktív részvételére” - írta Hajnal 2016-ban.

2022 október 27., 06:23

Az alaptörvény szövegével és megrajzolt mémmel is üzennek a tiltakozók

A Ferenc körútról jelentjük:

Transzparensek a diákok tanáraik melletti szolidaritását kifejező élőláncáról a Ferenc körút és a Tompa utca sarkáról 2022. október 27-én.
photo_camera Transzparensek a diákok tanáraik melletti szolidaritását kifejező élőláncáról a Ferenc körút és a Tompa utca sarkáról 2022. október 27-én. Fotó: Ács Dániel
Transzparens a diákok tanáraik melletti szolidaritását kifejező élőláncáról a Ferenc körút és a Tompa utca sarkáról 2022. október 27-én.
photo_camera Transzparens a diákok tanáraik melletti szolidaritását kifejező élőláncáról a Ferenc körút és a Tompa utca sarkáról 2022. október 27-én. Fotó: Ács Dániel / 444
2022 október 27., 06:17

A lánc Margit körúti része a 444 ablakából

link Forrás
2022 október 27., 06:11

Mi történik, ha Ady Endre találkozik Mészáros Lőrinccel?

A válasz a Margit hídon derül ki:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
2022 október 27., 06:09

Szerda délután több százan tiltakoztak Orosházán

photo_camera Fotó: Misinszki István

Élőlánc is volt a Vörösmarty Általános Iskola és a Táncsics Gimnázium között.

A cikk folytatódik