Már több mint húsz órája tart a szociális törvény tárgyalása a Parlamentben

POLITIKA
2022 október 27., 04:07
comments 13

„20 óraja húzzuk a vitát. Pedig csak annyit kérdezünk a Fidesz képviselőitől, indokolják meg a törvényjavaslatot, amit benyújtottak! Miért tennék kisegítő szereplővé az államot a bajba jutottak támogatásában” – írta Facebookon csütörtök reggel nem sokkal fél hat előtt Jámbor András, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, aki szerdán kezdeményezte, hogy addig folytassák a vitát belügyminiszter által benyújtott szociális ellátásról szóló törvénymódosításról, amíg annak nincs eredménye.

Az éjszaka közepén Jámbor azt írta Facebookra: „Hatodszorra tettem fel a kérdést, miért tennék egy válság közepén kisegítő szereplővé az államot a bajba jutottak támogatásában! Válasz még mindig nem érkezett.”

Egész éjjel voltak felszólalások, az LMP képviselőcsoportjának Facebook-bejegyzései alapján még reggel öt után is. Egy rövid szünet után pár perccel reggel hat után folytatódtak a felszólalások, amiket a Parlament oldalán lehet követni élőben.

A törvénymódosítás, amiről épp vitáznak, kimondaná, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, a gondoskodási sorban csak az ötödik helyen szerepel az állam – az egyén után a hozzátartózók, a települési önkormányzatok és a karitatív szervezetek jönnek a sorban.

Az ellenzéki pártok bírálták a javaslatot, amit Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője „Lex Megdöglesznek” nevezett el, mert szerinte az elöregedő társadalom egyik legnagyobb problémája az időskori betegápolás, a törvénymódosítás pedig megágyazhat annak, hogy ezt fizetőssé tegyék. Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint pedig a magyar kormány így próbál kivonulni a szociális ellátórendszerből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.