Tudósok tiltakoznak egy T-rex csontváz elárverezése ellen

külföld
2022 október 28., 09:30

Pénteken kiállították azt a Tyrannosaurus rex csontvázat Szingapúrban, amit egy hónap múlva Hongkongban árverez a Christie's aukciósház. A csontváz a Shen nevet kapta, ami azt jelenti „istenszerű”. Tudósok szerint azonban a „a tudományra nézve káros” dinoszauruszcsontokkal kereskedni.

Az 1400 kilós, 80 csontból álló maradvány az első T-rex csontváz, amit Ázsiában elárvereznek. A csontváz 4,6 méter magas és 12 méter hosszú, valószínűleg hím dinoszaurusz volt. Montanában találták és ásták ki 2020-ban, magánterületen. A Christie's reméli, hogy ázsiai gyűjtőhöz kerül, azt viszont nem közölték, milyen leütési árat becsülnek Shennek. Júliusban egy New York-i árverésen egy Gorgosaurus kelt el 6,1 millió dollárért, 2020-ban egy másik T-rexet a Christie's 31,8 millió dollárért adott el.

Shen összerakás közben Szingapúrban.
photo_camera Shen összerakás közben Szingapúrban. Fotó: ROSLAN RAHMAN/AFP

Vannak azonban olyan régészek, akik kifogásolják a dinoszaurusz-maradványok kereskedelmét. „Szomorú, hogy a dinoszauruszok gyűjthető játékká váltak az oligarchák számára, és csak remélni tudom, hogy ez a hóbort hamarosan véget ér” - mondta Steve Brusatte, az Edinburgh-i Egyetem paleontológusa. Szerinte ez a tendencia „rossz hír a tudomány számára”, és a maradványoknak múzeumokban van a helyük.

Thomas Carr amerikai paleontológus szerint az ilyen eladások „kétségtelenül károsak a tudományra nézve”, még akkor is, ha a csontvázakat az eladás előtt tanulmányozták. „Egy biztonságos, állandó gyűjtemény lehetővé teszi, hogy a megfigyelések, melyeket a tudósok a fosszíliával kapcsolatban tettek, tesztelhetők és megismételhetők legyenek. Egy kereskedelmi forgalomban lévő fosszília esetében erre nincs biztosíték” - mondta Carr.

A Christie's regionális igazgatója reméli, hogy egy közintézmény vásárolja meg Shent, és hozzátette, hogy a teljes csontvázat teljes körűen kutatták, 3D-ben rögzítették, és a csontváz minden elemét a nyilvánosság számára kutathatóvá teszik. Emellett remélik, hogy az új tulajdonos a nagyközönség számára is látogathatóvá teszi a T-rexet. (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.