Norvégia növeli a harci készültségét

háború
október 31., 17:13
comments 2
photo_camera Francia katonák gyakorlatoznak Norvégiában március végén Fotó: FREDERIC PETRY/Hans Lucas via AFP

Norvégia november 1-jétől növeli a katonai készültség szintjét, hogy az ukrajnai háború miatt gyorsabban reagálhasson a biztonsági kihívásokra - jelentette be hétfőn a norvég kormányfő.

„Ez évtizedek óta a legsúlyosabb biztonsági helyzet”

- fogalmazott Jonas Gahr Store. „Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország más országokra is kiterjesztené a harci cselekményeket, de a megnövekedett feszültség miatt kitettebbek vagyunk a fenyegetésnek, a hírszerzési műveleteknek és a befolyásolási kampányoknak”.

Norvégia az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázsakciót követően kivezényelte a katonaságot a tengeri és szárazföldi energialétesítmények védelmére. Az ország az orosz földgázszállítások visszaesésével az Európai Unió legjelentősebb földgázszállítójává lépett elő; jelenleg az uniós földgázimport mintegy negyede érkezik a skandináv országból - írja az MTI.

Az utóbbi hetekben drónokat észleltek Norvégia gáz- és olajlétesítményei körül, ezért fokozott készültséget rendeltek a környéken, és őrizetbe vettek két drónozó oroszt. Szintén friss hír, hogy Oroszországnak való kémkedés miatt akarnak kiutasítani egy férfit, aki sarkvidéken kutató brazil tudósnak próbálta kiadni magát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt