Norvégia növeli a harci készültségét

háború
2022 október 31., 17:13
Francia katonák gyakorlatoznak Norvégiában március végén
photo_camera Francia katonák gyakorlatoznak Norvégiában március végén Fotó: FREDERIC PETRY/Hans Lucas via AFP

Norvégia november 1-jétől növeli a katonai készültség szintjét, hogy az ukrajnai háború miatt gyorsabban reagálhasson a biztonsági kihívásokra - jelentette be hétfőn a norvég kormányfő.

„Ez évtizedek óta a legsúlyosabb biztonsági helyzet”

- fogalmazott Jonas Gahr Store. „Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország más országokra is kiterjesztené a harci cselekményeket, de a megnövekedett feszültség miatt kitettebbek vagyunk a fenyegetésnek, a hírszerzési műveleteknek és a befolyásolási kampányoknak”.

Norvégia az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázsakciót követően kivezényelte a katonaságot a tengeri és szárazföldi energialétesítmények védelmére. Az ország az orosz földgázszállítások visszaesésével az Európai Unió legjelentősebb földgázszállítójává lépett elő; jelenleg az uniós földgázimport mintegy negyede érkezik a skandináv országból - írja az MTI.

Az utóbbi hetekben drónokat észleltek Norvégia gáz- és olajlétesítményei körül, ezért fokozott készültséget rendeltek a környéken, és őrizetbe vettek két drónozó oroszt. Szintén friss hír, hogy Oroszországnak való kémkedés miatt akarnak kiutasítani egy férfit, aki sarkvidéken kutató brazil tudósnak próbálta kiadni magát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.