Volt afgán tábornokok szerint amerikaiak által kiképzett afgán kommandósokat toboroznának az oroszok

háború
2022 november 01., 16:53

Az afgán különleges erők katonáit, akik korábban az amerikai csapatokkal együtt harcoltak, majd az Egyesült Államok tavalyi kaotikus kivonulása után Iránba menekültek, most az orosz hadsereg toborozza az ukrajnai háborúba – jelentette az Associated Press hírügynökség.

Három volt afgán tábornok azt mondta az AP-nek, hogy az oroszok az egykori elit afgán kommandósok ezreit akarják bevonzani egy „idegenlégióba”, ami állandó, havi 1500 dolláros (jelenleg 618 ezer forint) fizetést kínál, és biztonságos menedéket ígér a katonáknak és családjaiknak, így elkerülhetik a hazatoloncolást, ami sokak szerint a halált jelenti a tálib rezsimben.

Az afgán kormányerők különleges kommandója 2021. május 31-én, a tálib hatalomátvétel előtt.
photo_camera Az afgán kormányerők különleges kommandója 2021. május 31-én, a tálib hatalomátvétel előtt. Fotó: HAROON SABAWOON/Anadolu Agency via AFP

„Nem akarnak harcolni, de nincs más választásuk” – mondta az egyik tábornok, Abdul Raof Arghandiwal, aki szerint Iránban az a tucatnyi kommandós, akivel beszélt, leginkább a kitoloncolástól fél. A férfi szerint a toborzást az orosz zsoldoscsapat, a Wagner Group vezeti. Egy másik tábornok, Hibatullah Alizai – aki a tálib hatalomátvétel előtt az afgán hadsereg utolsó vezetője volt – azt mondta, a toborzást az afgán különleges erők egykori parancsnoka is segíti, aki Oroszországban élt és beszéli a nyelvet.

A Republikánus Párt augusztusi kongresszusi jelentése kifejezetten figyelmeztetett arra a veszélyre, hogy az afgán kommandósok – akiket az amerikai haditengerészet SEAL-ei és a hadsereg zöldsapkásai képeztek ki – végül információkat adhatnak az Iszlám Államnak, Iránnak vagy Oroszországnak az USA taktikáiról, de akár – az egykori szövetségeseik elleni bosszúból vagy mivel nincs választásuk – harcolhatnak is értük.

„Nem hoztuk ki ezeket a személyeket, ahogy ígértük” – mondta Michael Mulroy, a CIA nyugalmazott tisztje, aki Afganisztánban szolgált, Azt mondta, az afgán kommandósok magasan képzett, ádáz harcosok. „Őszintén szólva nem szeretném őket semmilyen csatatéren látni, de semmiképpen sem az ukránok ellen harcolni” – mondta. De Mulroy szerint kérdéses, hogy az oroszok sok afgán kommandóst képesek lesznek rávenni, hogy csatlakozzanak hozzájuk, mert a legtöbbet az a vágy vezérelte, hogy a demokrácia legyen az országukban, nem pedig zsoldosokká szerettek volna válni.

Jevgenyij Prigozsin – aki nemrég elismerte, hogy a Wagner-csoport alapítója – a szóvivőjén keresztül „őrült ostobaságnak” minősítette a volt afgán katonák toborzásának hírét. (Al Jazeera)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.