Volt afgán tábornokok szerint amerikaiak által kiképzett afgán kommandósokat toboroznának az oroszok

háború
2022 november 01., 15:53
comments 11

Az afgán különleges erők katonáit, akik korábban az amerikai csapatokkal együtt harcoltak, majd az Egyesült Államok tavalyi kaotikus kivonulása után Iránba menekültek, most az orosz hadsereg toborozza az ukrajnai háborúba – jelentette az Associated Press hírügynökség.

Három volt afgán tábornok azt mondta az AP-nek, hogy az oroszok az egykori elit afgán kommandósok ezreit akarják bevonzani egy „idegenlégióba”, ami állandó, havi 1500 dolláros (jelenleg 618 ezer forint) fizetést kínál, és biztonságos menedéket ígér a katonáknak és családjaiknak, így elkerülhetik a hazatoloncolást, ami sokak szerint a halált jelenti a tálib rezsimben.

Az afgán kormányerők különleges kommandója 2021. május 31-én, a tálib hatalomátvétel előtt.
photo_camera Az afgán kormányerők különleges kommandója 2021. május 31-én, a tálib hatalomátvétel előtt. Fotó: HAROON SABAWOON/Anadolu Agency via AFP

„Nem akarnak harcolni, de nincs más választásuk” – mondta az egyik tábornok, Abdul Raof Arghandiwal, aki szerint Iránban az a tucatnyi kommandós, akivel beszélt, leginkább a kitoloncolástól fél. A férfi szerint a toborzást az orosz zsoldoscsapat, a Wagner Group vezeti. Egy másik tábornok, Hibatullah Alizai – aki a tálib hatalomátvétel előtt az afgán hadsereg utolsó vezetője volt – azt mondta, a toborzást az afgán különleges erők egykori parancsnoka is segíti, aki Oroszországban élt és beszéli a nyelvet.

A Republikánus Párt augusztusi kongresszusi jelentése kifejezetten figyelmeztetett arra a veszélyre, hogy az afgán kommandósok – akiket az amerikai haditengerészet SEAL-ei és a hadsereg zöldsapkásai képeztek ki – végül információkat adhatnak az Iszlám Államnak, Iránnak vagy Oroszországnak az USA taktikáiról, de akár – az egykori szövetségeseik elleni bosszúból vagy mivel nincs választásuk – harcolhatnak is értük.

„Nem hoztuk ki ezeket a személyeket, ahogy ígértük” – mondta Michael Mulroy, a CIA nyugalmazott tisztje, aki Afganisztánban szolgált, Azt mondta, az afgán kommandósok magasan képzett, ádáz harcosok. „Őszintén szólva nem szeretném őket semmilyen csatatéren látni, de semmiképpen sem az ukránok ellen harcolni” – mondta. De Mulroy szerint kérdéses, hogy az oroszok sok afgán kommandóst képesek lesznek rávenni, hogy csatlakozzanak hozzájuk, mert a legtöbbet az a vágy vezérelte, hogy a demokrácia legyen az országukban, nem pedig zsoldosokká szerettek volna válni.

Jevgenyij Prigozsin – aki nemrég elismerte, hogy a Wagner-csoport alapítója – a szóvivőjén keresztül „őrült ostobaságnak” minősítette a volt afgán katonák toborzásának hírét. (Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.