A dél-koreai miniszterelnök magyarázatot követel a rendőrségtől, hogy miért nem reagáltak a hívásokra a halloweeni tömegtragédiakor

külföld
2022 november 02., 06:02

Han Dokszu dél-koreai miniszterelnök sürgeti a rendőrséget, hogy adjanak magyarázatot arra, miért órákkal az első bejelentés után reagáltak csak a halloweeni tömegszerencsétlenségkor.

Az első segélyhívás a szöuli rendőrségre helyi idő szerint 18:34-kor érkezett, vagyis órákkal a halálos tömegpánik kitörése előtt. A 112-t tárcsázta valaki azzal, hogy a dél-koreai főváros éjszakai életéről ismert belvárosi részében, Itevonban a fő útvonal és a Hamilton hotel előtti rész veszélyesen zsúfolttá vált. A következő három órában még legalább 10 segélyhívást kapott a rendőrség. Helyi lakosok szerint a rendőri jelenlét teljességgel elégtelen volt, és egyre több bizonyíték, szakértők megjegyzései és egy sor hivatalos bocsánatkérés kirívó hiányosságokra utalnak.

„A rendőrségnek alapos ellenőrzéseket kell végeznie, világos és átlátható magyarázatot kell adnia a nyilvánosságnak” - mondta Han a katasztrófával foglalkozó munkacsoport ülésének televíziós közvetítésén.


A szombat esti katasztrófában 156-an haltak meg, 172-en megsérültek, 33-an pedig súlyos állapotban vannak. A halottak között legalább 26 külföldi állampolgár volt 14 országból. A szöuli utcákon azért gyűlt össze ennyi fiatal, mert a koronavírus kitörése óta most először lehetett tartani halloweeni bulikat. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.