Az Alkotmánybíróság szerint rendben van, hogy korrupciós ügyekben bárki kikényszerítheti a vádemelést

jog
2022 november 03., 11:18
comments 24

Az Országgyűlés még október elején szavazta meg a büntetőeljárásról szóló törvény módosítását, amelyet azért nyújtott be a kormány, hogy könnyebben menjen az egyezkedés az Európai Bizottsággal. A még ki nem hirdetett törvényt előzetesen megvizsgálta az Alkotmánybíróság, és megállapította, hogy az nem sérti az alaptörvényt.

A törvényjavaslat lényege - illetve antikorrupciós szempontból a legfontosabb része - hogy a jövőben bárki élhet a vádkikényszerítés intézményével korrupciós ügyekben. Tehát, ha az ügyészség valamiért úgy ítéli meg, hogy nem akar nyomozni egy korrupciós ügyben, bárki beadhat egy vádindítványt a bíróságnak. Eddig ha az ügyészség valamiért nem látta indokoltnak, hogy nyomozást indítson egy korrupciós ügyben, csak az érintettek indíthattak magánvádas eljárást.

Az Alkotmánybíróság most kiadott határozata szerint a törvény egy, a magyar jogrendszerben eddig nem ismert lehetőséget teremt a közpénzek védelmére, sőt, közvetlenül biztosítja is azt, ezért nem alaptörvény-ellenes.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.