Bankkártyával lehet majd utazni a reptéri buszon

közlekedés
2022 november 03., 18:49
comments 10
A 100E buszjárat elindítása 2017-ben
photo_camera 100E Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A BKK a Mastercarddal, a Monet+-szal és a K&H-val közösen tesztel egy új technológiai megoldást a 100E reptéri busz vonalán. A próbaidőszak alatt a 100E-n az utasok érintésmentes fizetési funkcióval ellátott fizikai vagy digitalizált bankkártyával utazhatnak előzetes regisztráció és jegyvásárlás nélkül.

A BKK közleménye szerint „ez a megoldás jóval több, mint egy hétköznapi bankkártyás vásárlás. Ugyanis a tranzakcióval egyszerre az érvényesítés is megtörténik, az ügyfelek bankkártyája pedig alkalmassá válik arra, hogy később, egy esetleges ellenőrzés esetén igazolják az utazási jogosultságot.”

A kísérleti időszak 2023 elején indulhat. „Kedvező tapasztalatok esetén a BKK további járatra is kiterjeszti a tesztet.”

Ezt a digitális megoldást Magyarországon eddig még nem alkalmazták, „de a világ több pontján már jól működő, a közösségi közlekedéshez hozzáférést biztosít”. Azt ígérik, a szolgáltatás gyorsabb lesz a hagyományos bankkártyás fizetésnél.

A BKK az új módszer teszteléséhez beszerzési eljárás során választotta ki leendő partnereit. A rendszer kiépítésére és üzemeltetésére a Mastercard-Monet+ konzorciummal, míg a kártyaelfogadási szolgáltatások biztosítására a K&H-val kötött szerződést 2022. október 27-én. Az érvényesítő készülékeket a Mikroelektronika szállítja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.