Életfogytiglani börtönbüntetést kapott a parklandi mészárlás elkövetője

bűnügy
2022 november 03., 10:46
comments 6

Feltételes szabadlábra helyezés nélküli életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság Nikolas Cruzt, a 2018-as parklandi iskolai lövöldözés 24 éves elkövetőjét.

Cruz 2018. február 14-án 14 diákot és három alkalmazottat lőtt le a parklandi Marjory Stoneman Douglas iskolában. Az akkor 20 éves férfi egy félautomata fegyverrel lövöldözött hat osztályteremben, a halálos áldozatok mellett 17 további embert megsebesített.

photo_camera Fotó: AMY BETH BENNETT/AFP

Cruz megbilincselve, piros börtönruhában, feszülten figyelte, ahogy Elizabeth Scherer bírónő 17 rendbeli emberölés bűntettében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte őt. Scherer nem tehetett mást az ítélet meghozatalakor, az esküdtszék Cruz három hónapos büntetőperében október 13-án 9-3 arányban szavazott a halálbüntetés mellett, de a floridai törvények szerint egyhangúságra van szükség az ítélet kiszabásához.

Az ítélethirdetésen az áldozatok családtagjai és a túlélők is részt vettek, akik egyesével fel is szólaltak. Számos családtag bírálta azt a törvényt, amely az esküdtszék egyhangúságát követeli meg a halálos ítélet meghozatalához. Beigel Schulman azt mondta, némi vigaszt nyújt számára a tudat, hogy Cruz egy szigorúan őrzött börtönbe kerül, ahol élete hátralévő részében folyamatosan aggódnia kell majd a biztonsága miatt.

„Ahogy hallottam, a gyermekgyilkosokat gyűlölik a börtönben” - mondta Schulman Cruznak. „Üdvözlöm azt a napot, amikor megtudom, hogy megkínoztak a hidegvérű, előre megfontolt, kiszámított, förtelmes gyilkosságaidért, mert nem érdemelsz kevesebbet.”

Még nem világos, hogy Cruzt melyik börtönben helyezik el, előtte egy sor fizikai és mentális vizsgálaton kell részt vennie. „Megnézik az előéletét, megnézik a bűncselekmény szintjét, amiért elítélték, ami nyilvánvalóan a legmagasabb, és ajánlani fognak egy létesítményt valahol az államban” - mondta az ügyvédje.

photo_camera Fotó: JOE RAEDLE/AFP

Azt, hogy melyik létesítménybe kerül, olyan tényezők határozzák meg, mint a bűncselekmény súlyossága, a büntetés hossza és az elítélt korábbi büntetett előélete - olvasható a Florida Állami Büntetés-végrehajtási Minisztérium honlapján. A honlap szerint általában a legsúlyosabb bűncselekményekért elítélteket vagy a leghosszabb büntetéssel rendelkezőket helyezik el a legbiztonságosabb létesítményekben.

Mivel Cruz magas kockázatú bűnöző, valószínűleg olyan börtönbe kerül majd, ahol más, magasan jegyzett vagy „nagyon veszélyes bűnözők” is vannak. (CNN, The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.