Több mint 20 százalékos hiánnyal tervez jövőre az ukrán költségvetés

háború
2022 november 03., 19:19

Az ukrán parlament csütörtökön jóváhagyta a jövő évi állami költségvetést. A kormány által beterjesztett javaslatot 295 képviselő támogatta, a szavazáskor 35-en tartózkodtak, ellene egy képviselő sem szavazott. Ukrajna függetlenségének történetében most fordult elő először, hogy

a hiány meghaladja a GDP 20 százalékát. Denisz Smihal miniszterelnök a hiányról azt mondta: „Partnereink segítségével fedezzük ezt a hiányt, azaz 38 milliárd dollárt kell bevonnunk, amit az EU-tól, az Egyesült Államoktól, az IMF-től és más adományozóktól remélünk megkapni.”

A biztonsági és védelmi kiadások a jövő évi GDP 18,2 százalékát teszik ki.Jelenleg a költségvetési hiányt a nemzetközi partnerektől származó források terhére finanszírozzák, mintegy 60 százalékban. A kormány által szeptemberben benyújtott javaslathoz képest a végleges változatban az inflációs előrejelzés 30 százalékról 28 százalékra csökkent. A kormány változatlanul hagyta a létminimumot, és a minibálbért sem tervezi emelni jövőre.

A képviselők ugyanakkor arra utasították a kormányt, hogy a háború befejezése után dolgozza ki 2023-ra a létminimum és a minimálbér mértékének növelésére vonatkozó tervét a költségvetés rendelkezésre álló pénzügyi forrásai alapján és a többletszükséglet megalapozottságának felmérésével. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.