Több mint 20 százalékos hiánnyal tervez jövőre az ukrán költségvetés

háború
2022 november 03., 19:19
comments 1

Az ukrán parlament csütörtökön jóváhagyta a jövő évi állami költségvetést. A kormány által beterjesztett javaslatot 295 képviselő támogatta, a szavazáskor 35-en tartózkodtak, ellene egy képviselő sem szavazott. Ukrajna függetlenségének történetében most fordult elő először, hogy

a hiány meghaladja a GDP 20 százalékát. Denisz Smihal miniszterelnök a hiányról azt mondta: „Partnereink segítségével fedezzük ezt a hiányt, azaz 38 milliárd dollárt kell bevonnunk, amit az EU-tól, az Egyesült Államoktól, az IMF-től és más adományozóktól remélünk megkapni.”

A biztonsági és védelmi kiadások a jövő évi GDP 18,2 százalékát teszik ki.Jelenleg a költségvetési hiányt a nemzetközi partnerektől származó források terhére finanszírozzák, mintegy 60 százalékban. A kormány által szeptemberben benyújtott javaslathoz képest a végleges változatban az inflációs előrejelzés 30 százalékról 28 százalékra csökkent. A kormány változatlanul hagyta a létminimumot, és a minibálbért sem tervezi emelni jövőre.

A képviselők ugyanakkor arra utasították a kormányt, hogy a háború befejezése után dolgozza ki 2023-ra a létminimum és a minimálbér mértékének növelésére vonatkozó tervét a költségvetés rendelkezésre álló pénzügyi forrásai alapján és a többletszükséglet megalapozottságának felmérésével. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt