Ennyi volt a 9 eurós bérlet Németországban

külföld
2022 november 04., 05:55
comments 3

Németország azt tervezi, hogy jelentősen megnöveli a nyár elején bevezetett kedvezményes tömegközlekedési bérlet árát – írja az euronews.

photo_camera Fotó: WOLFRAM STEINBERG/dpa Picture-Alliance via AFP

A 9 eurós bérletet azért vezették be, hogy ezzel vegyék rá az embereket a tömegközlekedés használatára, de most megemelnék a bérlet árát 49 euróra. Érdekvédők szerint ezzel milliókat zárnak ki az utazásból, olyanokat, akik egyébként is a megélhetési költségek drasztikus emelkedésével küzdenek. Emiatt azt javasolják, hogy a bérlet évi 365 euróba, vagyis napi egy európa kerüljön.

De nemcsak az érdekvédőknek, a környezetvédőknek se tetszik az új ár. Szerintük a 49 euro már nem olyan csábító ár, hogy az emberek átüljenek autóikból a buszokra és villamosokra, ezzel pedig nőhet a szén-dioxid-kibocsátás is.

8:43 - Frissítés: Az Euronews cikke alapján azt írtuk, hogy Németországban tervezik a 9 eurós bérlet kivezetését, miközben a valóság az, hogy a 9 eurós bérleteket már a nyár végén kivezették, hiszen azt alapvetően is csak a nyári időszakra tervezték, és szeptember óta nem létezik. A Reuters vonatkozó cikke szerint egyébként a 9 eurós jegyből 50 millió darabot adtak el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.