Oroszország segítségét kéri Irán az atomprogramja megerősítéséhez

külföld
2022 november 05., 10:34
comments 2

Az amerikai hírszerzők szerint Irán segítséget kér Oroszországtól további nukleáris anyagok beszerzéséhez és a nukleáris üzemanyag gyártásához - mondták az ügyben tájékozott források. Az üzemanyag segíthetne Irán atomreaktorainak működtetésében és potenciálisan tovább rövidíthetné Irán úgynevezett "kitörési idejét" az atomfegyver létrehozásához.

photo_camera A Fordow (Fordo) uránátalakító létesítmény belseje Qomban (2019). Fotó: Atomic Energy Organization of Iran/AFP

Az egyelőre nem világos, hogy Oroszország beleegyezett-e a segítségbe, a Kreml ugyanis kifelé már régóta ellenzi, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

A Biden-kormányzat aggodalommal figyeli az Irán és Oroszország közötti együttműködés minden új területét. Bármilyen rejtett orosz segítség, ami az iráni atomfegyver előállítását segítené, jelentős változást jelentene az orosz politikában, tekintettel arra, hogy Oroszország tagja az iráni atomprogram megállítását célzó tárgyalásokon részt vevő P5+1 országcsoportnak.

Irán azt állította, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál és hogy hivatalosan leállította fegyverprogramját. Amerikai tisztviselők azonban kijelentették, hogy Irán urándúsítási tevékenysége messze túlmutat a 2015-ös nukleáris megállapodásban foglalt paramétereken, és hogy az az idő, amely alatt Irán elegendő hasadóanyagot állítana elő egy atomfegyverhez, mindössze hónapokra rövidült.

A CNN-nek a hírszerzésről tájékozott források azt mondták, hogy az Iránnal kapcsolatos aggodalmak a nyáron jelentek meg a leginkább, amikor úgy tűnt, hogy egy új nukleáris megállapodás megkötéséhez közeledik az Egyesült Államokkal és más, P5+1 néven ismert világhatalmakkal. Irán attól tartott, hogy egy jövőbeli kormányzat esetleg kihátrálhat a megállapodásból, ahogyan azt a Trump-kormányzat tette 2018-ban, ezért olyan mellékmegállapodást keresett Oroszországgal, ami szükség esetén lehetővé teszi számára atomprogramjának gyors újjáépítését.

A CNN korábban arról számolt be, hogy Irán garanciákat kért az Egyesült Államoktól arra, hogy egy jövőbeli kormányzat nem lép vissza az alkutól. Az Egyesült Államok ezt azonban nem adta meg.

Amerikai tisztviselők az elmúlt napokban és hetekben hangsúlyozták, hogy a nukleáris megállapodásról szóló tárgyalások szinte halottak, legalábbis egyelőre. Az iráni rezsim brutális és erőszakos fellépése a tüntetőkkel szemben, valamint az ukrajnai orosz katonai műveletek támogatása egyre nehezebbé tette a Biden-kormányzat vezető tisztviselői számára, hogy elképzelhetőnek tartsák egy olyan megállapodás megkötését Teheránnal, ami szankciókönnyítés formájában pénzügyi nyereséget hozna Iránnak. (via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.