Mióta mérik, soha nem volt melegebb, mint az elmúlt 8 évben

klímaváltozás
november 6., 16:45
comments 3

Az utóbbi nyolc év lehetett a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta, a klímaváltozás még drámaibb és halálosabb hatásait vonhatja magával mindez, közölte Meteorológiai Világszervezet (WMO) az Egyiptomban tartott COP27 éghajlatváltozással foglalkozó ENSZ-konferencián.

photo_camera Résztvevők a COP27-en Fotó: DOMINIKA ZARZYCKA/NurPhoto via AFP

A WMO újfent felhívta a figyelmet arra, hogy „alig elérhető távolságba került” a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra történő korlátozása az iparosodás előtti szinthez képest, ami a párizsi klímavédelmi megállapodás legambiciózusabb célkitűzése volt.

Becslésük szerint 2022-ben az átlagos hőmérséklet 1,15 Celsius-fokkal haladta meg az 1850–1900-as időszak értékeit, és ez az év volt az ötödik vagy hatodik legmelegebb esztendő, mióta vannak a feljegyzések.

A WMO úgy látja, 1993 óta megduplázódott a tengerszint emelkedésének üteme, az óceánok hőmérséklete tavaly érte el a csúcsértéket, miközben az északi-sarki jégsapka mérete a feljegyzések óta legkisebb méretűre zsugorodott.

A COP27 közeledtével egyre gyakoribbak voltak a látványos klímavédelmi megmozdulások, akciók. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt