u

„Az emberi jogok egyetemesek, és mindenhol érvényesek"

sport
2022 november 07., 05:57
comments 10

Válaszlevelet küldött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) tíz európai labdarúgó-szövetség, miután a világszervezet arra kérte a katari világbajnokságon részt vevő nemzeteket, hogy „mostantól a labdarúgásra koncentráljanak”, és ne politizáljanak.

A házigazda Katart élesen bírálták a stadionokat építő vendégmunkásokkal való bánásmód és az azonos neműek közötti kapcsolatokat büntető, diszkriminatív törvények miatt. Emiatt a FIFA mind a 32 csapatnak írt levelet a november 20-án kezdődő torna ellentmondásos előkészítését követően. A levelet a Human Rights Watch, az Amnesty International is bírálta.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) emberi jogi és munkajogi munkacsoportja által kiadott közös nyilatkozat elismerte a Katar által elért „jelentős előrelépést”, ugyanakkor kijelentette, hogy „továbbra is sürgetni fogja” a FIFA-t, hogy adjon választ a vendégmunkásokkal kapcsolatos nyitott kérdésekre.

photo_camera Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

„Üdvözöljük a katari kormány és a FIFA által adott biztosítékokat a világbajnokságra utazó valamennyi szurkoló, köztük az LMBTQ-szurkolók biztonságával, védelmével és befogadásával kapcsolatban. Azt is elismerjük, hogy minden országnak vannak problémái és kihívásai, és egyetértünk a Fifával abban, hogy a sokszínűség erősség.”

„A sokszínűség és a tolerancia elfogadása azonban az emberi jogok támogatását is jelenti. Az emberi jogok egyetemesek, és mindenhol érvényesek" - írják.

Néhány játékos békés tiltakozást tervezett, míg az angol Harry Kane és kilenc másik európai csapatkapitány „One Love” karszalagot visel majd, hogy a sokszínűséget és a befogadást népszerűsítse. Dánia mezein láthatatlan lesz a gyártó Hummel logója, azt írták, hogy nem akarnak láthatók lenni egy olyan tornán, ami állításuk szerint több ezer emberéletet követelt. Ausztrália csapata egy videót tett közzé, amelyben arra szólítja fel Katart, hogy törölje el az azonos neműek kapcsolatára vonatkozó törvényeit.

Az angol szövetség támogatta azt a felhívást, hogy a világbajnokság idejére kártérítést kell fizetni „minden olyan sérülésért vagy halálesetért, ami a világbajnokság építési projektjéhez kapcsolódik.”

Visszaszámláló a VB-ig Katarban.
photo_camera Visszaszámláló a VB-ig Katarban. Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

„Továbbra is támogatni fogjuk a pozitív, progresszív változásokra irányuló lendületet, és továbbra is kiállunk a két kulcsfontosságú, még nyitott kérdésben, amelyekről már régóta tárgyalunk a Fifával, végleges eredmény és frissítés mellett” - folytatódott az UEFA munkacsoportjának közleménye.

„Hiszünk a labdarúgás erejében, hogy további pozitív és hiteles hozzájárulást tud nyújtani a világ progresszív, fenntartható változásához.”

Katar külügyminisztere, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani sejk azt mondta, hogy a világbajnokság megrendezésével szemben megfogalmazott kritika képmutatás, míg a bojkottra való felhívások „nagyon kevés ember által terjesztett kritikák legfeljebb 10 országban, amik egyáltalán nem képviselik a világ többi részét. „A távolról való prédikálás nem megoldás” - mondta. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.