FIFA-elnök: „Kérem, most már koncentráljunk a futballra!”

sport
2022 november 04., 15:09
comments 3

A FIFA vezetősége levélben szólította fel a katari világbajnokságon résztvevő csapatokat, hogy a játékra koncentráljanak, és „ne hagyják, hogy a sportágat ideológiai vagy politikai csatározásokba rángassák bele.”

Gianni Infantino elnök és Fatma Samoura főtitkár azt követően írt levelet, hogy a csapatok számos módon tiltakoztak a stadionokat építő vendégmunkásokkal való bánásmód és az azonos neműek közötti kapcsolatokat büntető, diszkriminatív törvények miatt.

photo_camera Fotó: FRANCK FIFE/AFP

„Kérem, most már koncentráljunk a futballra!” - írták a vezetők. „Tudjuk, hogy a labdarúgás nem légüres térben él, és azzal is tisztában vagyunk, hogy világszerte számos politikai jellegű kihívás és nehézség van. De kérjük, ne engedjék, hogy a labdarúgást belerángassák minden létező ideológiai vagy politikai csatározásba.”

Legutóbb például Ukrajna felszólította a FIFA-t, hogy tiltsa ki Iránt a tornáról, mert fegyvereket szállított Oroszországnak. De erről a levélben nem írnak. Ahogy arról sem, hogy Anglia, Wales és hat másik európai nemzet azt kérte, hogy a csapatkapitányok viseljenek szivárványszínű karszalagot, amin a „One Love” felirat szerepel. Mindkét brit nemzet már közölte, hogy szembeszállna a FIFA bármilyen tiltásával.

Infantino azt írta: „A FIFA-nál igyekszünk minden véleményt és meggyőződést tiszteletben tartani, anélkül, hogy erkölcsi leckéket osztogatnánk a világ többi részének.”

Visszaszámláló a VB-ig Katarban.
photo_camera Visszaszámláló a VB-ig Katarban. Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

„A világ egyik nagy erőssége valóban maga a sokszínűség, és ha a befogadás jelent valamit, akkor az azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk ezt a sokszínűséget. Egyetlen nép, kultúra vagy nemzet sem »jobb« a másiknál. (...) Kérem tehát, hogy mindannyian emlékezzünk erre, és hagyjuk, hogy a labdarúgás kerüljön a középpontba.”

Infantino és Samoura azt is írta, hogy Katarban mindenkit szívesen látnak „származástól, háttértől, vallástól, nemtől, szexuális irányultságtól vagy állampolgárságtól függetlenül.”

Nasser Al Khater, a katari világbajnokság vezérigazgatója a múlt hónapban a Sky Newsnak azt mondta, hogy a meleg szurkolókat szívesen látják, ugyanakkor azt mondta, hogy a kultúrájuk miatt az LMBTQ-ellenes törvényeknek érvényben kell maradniuk, még úgy is, hogy ezzel egyes szurkolókat elriasztanak az utazástól.

„Használjuk ki ezt a lehetőséget, és egyesítsük a világot a futball egyetemes nyelvén keresztül” - írták a FIFA vezetői.

Az angol és a walesi labdarúgó-szövetség azonban felhívta a figyelmet a munkaügyi visszaélésekkel kapcsolatos aggodalmakra, és kártérítést követelt azoknak a családtagoknak, akik meghaltak az építkezések során.

Az utolsó angol csapat, ami Katarban játszott, a Liverpool volt a 2019-es FIFA-klubvilágbajnokságon. A csapat edzője, Jürgen Klopp a héten a Sky Newsnak azt mondta, hogy "nem tisztességes" politikai nyilatkozatokat várni a játékosoktól a világbajnokság körül. Kopp azt mondta, hogy a játékosok azért mennek oda, hogy futbalozzanak. ”A döntést (hogy a tornát Katarban rendezik) mások hozták meg, és ha valakit kritizálni akarsz, kritizáld azokat, akik a döntést hozták.” (Sky News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.