Jogvédők követelik, hogy tiltsák ki az iráni válogatottat a katari futball-világbajnokságról

külföld
2022 szeptember 30., 13:56

Az Open Stadiums jogvédő csoport felszólította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (FIFA), hogy tiltsa ki Iránt az idei világbajnokságról, miután az országban a nők nem nézhetik a stadionokban a mérkőzéseket. A szervezet szerint megkérdőjelezhető, hogy miért engedik Iránt indulni, miközben „a nőket a tisztviselők továbbra is kizárják a szép játékból”.

A felhívásra hetekkel azután került sor, hogy 1979 óta először engedélyezték iráni nők számára, hogy részt vegyenek egy hazai mérkőzésen. A jogvédő csoport kételkedik abban, hogy a stadionokba ezután is járhatnak majd a nők.

Egy iráni nő nézi a Portugália-Irán labdarúgó-világbajnoki mérkőzést a teheráni Azadi stadionban 2018. június 25-én.
photo_camera Egy iráni nő nézi a Portugália–Irán meccset a teheráni Azadi stadionban 2018. június 25-én Fotó: ATTA KENARE/AFP

„Az iráni nők nem bíznak sem az Iszlám Köztársaság hatóságaiban, sem az Iráni Labdarúgó Szövetségben” – áll az Open Stadiums nyílt levélben, amit Gianni Infantinónak, a FIFA elnökének írtak.

A levél szerint a nők kitiltása ellentétes a nemzetközi szabályokkal, a nemzetközi szövetségnek ezért azonnal ki kellene zárnia Iránt a 2022-es katari vb-ről.

Iráni híroldalak szerint augusztusban azért mehettek nők is ki egy meccsre, mert a FIFA felszólította a hatóságokat, hogy engedjék be őket a stadionokba. A szövetség korábban azt mondta a BBC-nek, hogy nem fogja „levenni a szemét” a kérdésről.

Iránban hivatalosan nem tiltják a nőknek, hogy sporteseményekre járjanak, de a belépést gyakran mégis megtagadják tőlük. A nők csak néhány nemzetközi mérkőzésen vettek részt, köztük egy idén márciusin.

A jogvédő csoport – ami az iráni sporthoz való egyenlő hozzáférésért kampányol – azt is állította a levélben, hogy az idén Katarba utazó futballcsapat tagjainak megtiltották, hogy felszólaljanak az országban zajló halálos tüntetések miatt.

A tiltakozásokat egy fiatal nő, Mahsa Amini őrizetben bekövetkezett halála váltotta ki. A levélben azt írják, az őrizetbe vételi központ, ahol a nő meghalt, ugyanaz, „ahová általában a női szurkolókat viszik és kínozzák, ha megpróbálnak részt venni egy futballmérkőzésen.”

Sem az iráni labdarúgó-szövetség, sem a FIFA nem válaszolt a Reuters megkeresésére az ügyben.

Katart a világbajnoksággal kapcsolatban egyre több bírálat éri, a Hummel sportszergyártó cég logója láthatatlan lesz a dán vb-mezeken, így tiltakoznak az országban tapasztalható emberi jogi visszaélések miatt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.