Minimum 80-100 millióba kerülhetett Orbán bécsi és amerikai látogatása

POLITIKA
2022 november 07., 20:35
comments 7

Az Azonnali augusztus 1-én írta meg, hogy amikor Orbán Viktor az osztrák kancellárral, Karl Nehammerrel találkozott, a rövid megbeszélés után Bécs egyik legdrágább szállodájában, a Hotel Bristolban szállt meg a csapatával, pedig a konvoj 2 órán belül visszaérhetett volna Budapestre.

A Magyar Hang közérdekű adatigénylést küldött a Miniszterelnökségnek, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és a Miniszterelnöki Kabinetirodának, illetve a Miniszterelnöki Kormányirodának. A külügy válaszolt, de a veszélyhelyzetre hivatkozva csak 90 nap múlva küldte a kért adatokat.

Kiderült, hogy a 2 napos bécsi látogatásra 39-en mentek (köztük Szijjártó Péter, Gulyás Gergely, Nagy Márton és Szalay-Bobrovniczky Kristóf), és Orbánnal együtt összesen 25-en szálltak meg a Bristolban. A KKM az adatigénylésig 541 ezer forintos szállásköltséget könyvelt el a bécsi éjszaka után, a Miniszterelnökség pedig 289 ezer forintot.

Az Azonnali azt írta, a szálloda legolcsóbb szobája egy éjszakára (400 forintos euróárfolyamon számolva) 148 ezer forint lehetett, de Orbán egy komplett lakosztályt bérelhetett ki, azaz a luxusszállodában legóvatosabb becslés szerint 3,8 millió forintot hagyhatott ott a kormány, de akár 6,5 milliót is, ha a szálloda Prince of Wales nevű lakosztályát választották.

A Magyar Hang közérdekű adatigénylést küldött Orbán CPAC-es amerikai útjával kapcsolatban is, amire szintén 3 hónap után jött válasz. Orbán a 607-es lajstromszámú honvédségi repülővel utazott New Yorkba, majd Dallasba, hogy ott beszédet mondjon a konzervatív szellemiségű CPAC-konferencián. A Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte, hogy tőlük 12-en vettek részt az úton, a KKM pedig 2,7 millió forintot számolt el az út költségeként.

photo_camera Fotó: ZACH D ROBERTS/NurPhoto via AFP

De a Szabad Európa Ujhelyi István EP-képviselő adatait idézve azt írta: 21 fős delegáció és 11 biztonsági személy amerikai útját fizette a magyar állam. Tehát a minisztériumok csak részadatokat közöltek.

Arra senki sem válaszolt, hogy mennyibe került a kormányzati delegáció repülős útja, az Átlátszó a Dassault Falcon X7 kormánygép üzemeltetési költségei alapján úgy számolt, az amerikai látogatás 57 millió forintnyi közpénzt égethetett el.

A Magyar Hang szerint a bécsi és amerikai utak költségeit nagyrészt csak becsülni lehet, de az ismert adatok alapján alsó hangon legalább 70-80 millió forintba kerülhettek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.