Idén volt a legmelegebb október Európa történetében

klímaváltozás
november 8., 11:41
comments 2

Az idei nyár volt a legmelegebb volt Európa történetében, a múlt hónap pedig az eddigi legmelegebb október. A felszíni levegőhőmérséklet 1,92 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszakban mért átlagos hőfokot, közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus kedden.

„Egy hőhullám októberben rekord magas hőmérsékletet eredményezett Nyugat-Európában. Korábban mért felső hőmérsékleti értékek dőltek meg Ausztriában, Svájcban és Franciaországban, valamint Olaszország és Spanyolország nagy részén” - áll a jelentésben. Kiemelték, hogy a szokatlan meleg a kontinens egy részén az esőzések hiányával társult, míg máshol, Kelet-Európa egyes területein, valamint Skandinávia északnyugati részén a szokásosnál csapadékosabb volt az időjárás.

A Meteorológiai Világszervezet az Egyiptomban megrendezett COP27-en, az ENSZ huszonhetedik alkalommal megrendezett klímaügyi konferenciáján közölte, hogy az elmúlt nyolc év lehetett a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta.

Kanadában is rekord meleget mértek októberben, Ausztráliában, Oroszország távol-keleti területein és a Nyugat-Antarktisz egyes részein pedig az átlagosnál hidegebb volt. (via MTI)

photo_camera Fotó: CREATIVE TOUCH IMAGING LTD/NurPhoto via AFP


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt