Idén volt a legmelegebb október Európa történetében

klímaváltozás
2022 november 08., 11:41
comments 2

Az idei nyár volt a legmelegebb volt Európa történetében, a múlt hónap pedig az eddigi legmelegebb október. A felszíni levegőhőmérséklet 1,92 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszakban mért átlagos hőfokot, közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus kedden.

„Egy hőhullám októberben rekord magas hőmérsékletet eredményezett Nyugat-Európában. Korábban mért felső hőmérsékleti értékek dőltek meg Ausztriában, Svájcban és Franciaországban, valamint Olaszország és Spanyolország nagy részén” - áll a jelentésben. Kiemelték, hogy a szokatlan meleg a kontinens egy részén az esőzések hiányával társult, míg máshol, Kelet-Európa egyes területein, valamint Skandinávia északnyugati részén a szokásosnál csapadékosabb volt az időjárás.

A Meteorológiai Világszervezet az Egyiptomban megrendezett COP27-en, az ENSZ huszonhetedik alkalommal megrendezett klímaügyi konferenciáján közölte, hogy az elmúlt nyolc év lehetett a legmelegebb a feljegyzések kezdete óta.

Kanadában is rekord meleget mértek októberben, Ausztráliában, Oroszország távol-keleti területein és a Nyugat-Antarktisz egyes részein pedig az átlagosnál hidegebb volt. (via MTI)

photo_camera Fotó: CREATIVE TOUCH IMAGING LTD/NurPhoto via AFP


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.