Putyin nem repül el az indonéziai G20-csúcsra

külföld
2022 november 09., 17:47
comments 10

Vlagyimir Putyin nem vesz részt a G20-ak jövő heti csúcstalálkozóján, írja a Bloomberg a forrásaira hivatkozva.

photo_camera Fotó: VALERY SHARIFULIN/AFP

Az orosz elnök ezzel a döntéssel hónapok óta tartó feszültségnek vet véget, és elkerüli a világ más vezetőivel az esetleges konfrontációt. Így nem találkozhat össze Joe Biden amerikai elnökkel sem, aki korábban háborús bűnösnek nevezte őt. A Kreml a Bloomberg szerint nem kockáztatja, hogy az orosz elnököt elkerüljék az európai vezetők az indonéziai csúcstalálkozón.

A lap forrásai úgy tudják, Oroszország Szergej Lavrov külügyminisztert küldi a csúcsra Putyin helyett.

Joe Biden márciusban azt nyilatkozta, Oroszországot ki kellene zárni a G20-ból megtorlásként az ukrajnai invázióért, ami a második világháború óta a legnagyobb konfliktust váltotta ki Európában. Joko Widodo indonéz elnök azonban nem volt hajlandó visszavonni Putyin meghívását, mivel semleges álláspontot kívánt fenntartani, ehelyett Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is meghívta.

Zelenszkij november 3-án telefonon beszélt Widodóval a G20 előkészületeiről. Az újságíróknak később azt nyilatkozta, nem vesz részt a csúcstalálkozón, ha Putyin igen. Widodo augusztusban azt mondta a Bloombergnek, hogy Putyin megerősítette neki, hogy elmegy, bár a Kreml egyszer sem közölte nyilvánosan, hogy az orosz vezető elutazik-e Balira, vagy videókapcsolaton keresztül csatlakozik.

Orosz tisztviselők azt remélték, a csúcstalálkozó lehetővé teszi Putyinnak, hogy informális megbeszéléseket folytasson amerikai és európai politikusokkal, de Andrej Kortunov, a Kreml által alapított Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsának vezetője szerint világossá vált, hogy erre nem kerülhet sor. (via Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.