Szomorú péntek, bezár 366 posta 211 településen

társadalom
2022 november 11., 08:15

Ma van nyitva utoljára az a 366 posta 211 településen, amelyek ideiglenes bezárását október végén jelentette be a Magyar Posta. Az intézkedés hivatalos oka, hogy a postára is vonatkozik a 25 százalékos kormányzati megtakarítás, ez pedig csak spórolási intézkedésekkel biztosítható, emiatt szüneteltetik a szolgáltatásukat a településeken.

Az intézkedések elvileg csak olyan postákat érintenek, ahol tipikusan alacsony a forgalom, és nem történik kézbesítés. A döntés 740 munkavállalót érint, őket mind átirányítják más településekre.

Egy még üzemelő posta Csillaghegyen
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az üggyel kapcsolatban mi is megírtuk, hogy ingyen adná bérbe két helyiségét, sőt a gáz- és villanyszámlát is állná a 2. kerületi önkormányzat, megakadályozandó a tömeges postabezárásokat.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára pedig Balczó Barnabás lett a vállalat elnök-vezérigazgatójának. Balczó korábban Lázár János miniszterelnökségi kabinetfőnöke volt. Feladata, hogy fenntarthatóvá tegye és megújítsa a társaság belső működését, annak érdekében, hogy a Magyar Posta Zrt. megfeleljen a 21. század elvárásainak. "Ennek értelmében a Postának ügyfélközpontú, versenyképes, digitális és szolgáltatószemléletű, modern állami vállalattá kell válnia" - közölte a társaság.

A szakszervezet pedig azt szeretné elérni, hogy a munkahelyek biztonsága, és a dolgozók eddigi jövedelme is megmaradjon.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.