Ha kell, lőjék a rendőröket, üzente a megbízó a felfegyverzett embercsempészeknek

bűnügy
2022 november 15., 15:11
comments 3

Hétfő reggel Budapest határában illegális bevándorlókat szállító furgonból többször az őket megállásra felszólító rendőrökre lőttek. A rendőrök figyelmeztető lövés után viszonozták a tüzet.

Az embercsempész furgon

A gyalog menekülő 21 és 28 éves iraki állampolgárságú két feltételezett embercsempészt a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége fogta el. Sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

A furgonban 21, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott, akik nem tudták igazolni jogszerű magyarországi tartózkodásukat. A tanúkihallgatásuk után mindannyiukat elvitték a biztonsági határzárhoz.

A BRFK felfegyverkezve elkövetett embercsempészés bűntett miatt folytat eljárást, a gyanúsítottként kihallgatott egyik iraki állampolgár részletes beismerő vallomást tett. A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmények ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség folytat büntetőeljárást.

Az előfutó autó

A furgon „előfutó” autóját a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi információi alapján a TEK műveleti egysége az M1-es autópályán, Győr térségében tartóztatta fel hétfő 11 óra körül.

A Hegyeshalom felé tartó BMW-ben utazó négy férfi a többszöri, angol nyelven is elhangzott rendőri felszólítás ellenére nem szállt ki a kocsiból, a sofőr az ajtót nem nyitotta ki, ezért a rendőrök betörték az ablakot.

A külföldiek nem voltak együttműködőek, ketten a bilincselésnek is ellenálltak, ezért a terrorelhárítók testi kényszert és elektromos sokkolót alkalmaztak.

A 24 és 30 éves iraki, a 21 éves török és a 23 éves német állampolgárt egészségügyi vizsgálatuk után a Rendőrségi Igazgatási Központba állították elő, ahol a BRFK Bűnügyi Főosztály nyomozói őket is embercsempészés megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

link Forrás

A fegyver

A furgonban lévő embercsempészek egyike a kihallgatásán elmondta, hogy a fuvar kezdete előtt az egyik „előfutó” átadta az utat szervező üzenetét, ami szerint a furgon sebességváltója mellett találnak egy pisztolyt, amivel, ha kell:

„Lőjétek a rendőröket!”

A két iraki férfit és négy segítőjüket a BRFK őrizetbe vette, és előterjesztést tett a letartóztatásukra. (police.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.