A NATO főtitkára szerint Ukrajnának kell eldöntenie, mikor akar megállapodni a békéről

háború
2022 november 16., 18:55
comments 7

Ez a háború valószínűleg a tárgyalóasztalnál fog véget érni - mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a BBC-nek. Majd hozzátette, hogy nem szabad elfelejtenünk, hogy Oroszország egy másik országot rohant le. „Mindannyian békét és tárgyalásos megoldást akarunk. De meg kell értenünk, hogy akkor lesz béke, ha Oroszország és Putyin elnök is abbahagyja a harcot, és Ukrajna is abbahagyja a harcot.” De ha csak Zelenszkij és Ukrajna hagyja abba a harcot, akkor Ukrajna megszűnik független, szuverén országként létezni. Megjegyezte, hogy a tárgyalások eredménye szorosan összefügg a harctéren mutatkozó erőviszonyokkal.

Jens Stoltenberg
photo_camera Jens Stoltenberg Fotó: SEM VAN DER WAL/AFP

Szerinte Vlagyimir Putyin két nagy hibát követett el, amikor februárban megtámadta Ukrajnát:

  1. Alábecsülte Ukrajnát.
  2. És alábecsülte a NATO-t és a szövetségeseit.

Szerinte Ukrajnának kell eldöntenie, mikor akar megállapodni, de hozzátette, hogy a NATO a tárgyalóasztalnál is támogatni fogja őket. Stoltenberg azt mondta, hogy léteznek kommunikációs csatornák a NATO és Oroszország között, hogy elkerüljék a véletlen eszkalációt, de már évek óta fel vannak készülve a keddihez hasonló incidensekre. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.