Néhány kereskedőház óriási hasznot húzott az európai gázkrízisből

gazdaság
2022 november 17., 05:08
comments 8
  • A francia és a magyar kormány is kárhoztatta Amerikát, mert nyerészkedik az európai gázárakon. A valóságban azonban néhány kereskedőház fölözi le a hasznot.
  • Európa jórészt LNG-vel, azaz folyékonyra hűtött, hajón szállítható gázzal váltotta ki az orosz gázt.
  • Az LNG nagy része az USA-ból érkezett, és nagyon drága volt a vezetékes orosz gáz 2021 eleji árához képest.
  • Az üzleten nagyjából tíz energiakereskedő vállalat keresett elképesztően sokat.

Emmanuel Macron francia elnök és pénzügyminisztere, Bruno Le Maire többször is élesen bírálták az Egyesült Államokat az elmúlt hetekben, mert négyszer annyiba kerül az amerikai földgáz Európában, mint az USA-ban. Kettős mércéről és barátságtalan gesztusról beszélt az elnök, míg a minisztere azt mondta, az USA tudatosan gyengíteni akarja az európai gazdaságot.

Az EU energiaigényes iparágai valóban komoly versenyhátrányba kerültek a brutálisan megemelkedett gázár miatt. Az EU-s tagállamok elképesztő pénzekkel próbálják fenntartani gyáraik versenyképességét, a német kormány például 200 milliárd eurós programot indított az elszálló árak kompenzálására – ebből 17-szer fel lehetne építeni Paks 2-t. A magyar kormány is jóváhagyott egy 150 milliárd forintos gyármentő csomagot – ez 370 millió euró, azaz Paks 2 költségeinek a harmincketted része. Látszik, hogy a magas energiaár mindenkinek gondot okoz, és lehetőségeihez mérten igyekszik beavatkozni.

A francia vezetőkhöz hasonlóan a magyar kormány körül is visszatérő vélemény, hogy az USA az ukrajnai háborún nyerészkedik, „az európai érdek nem az, hogy felcseréljük az orosz energiafüggőséget az amerikai energiafüggőségre” – mondta például Orbán Viktor októberi berlini látogatásakor.

Szijjártó Péter külügyminiszter pedig kedden vélhetően szintén Amerikát kárhoztatta, amikor az EU-nak fájó szankciókról beszélt: „És azt is pontosan tudjuk természetesen, hogy ebből ki az, aki profitál.”

Óriási különbség az árak között

Amikor a francia kormány nekiment az amerikaiaknak, az amerikai belföldi vevők 20 eurónyi dollárért jutottak hozzá ugyanannyi gázhoz, mint amit az európai vevők 100 euróért vásárolhattak meg. Nyilván a hajón, LNG formában, –162 fokon szállított gáz drágább, mint a vezetékes, de ilyen hatalmas különbséget nem indokolt sem a tankerek bérleti díja, sem a hűtés, amihez egyébként maga a rakomány biztosítja az energiát.

Iparági számítások szerint 35 euró felett már megérné eladni Európában azt, amit az USA-ban 20 euróért árulnak. Mi ez az őrült árkülönbség akkor, miért ilyen mohók az amerikaiak? – merült fel a kérdés az Élysée-palotától a Karmelita Kolostorig Európa politikai központjaiban.

Ám a helyzet az, hogy nem az amerikai kormány ennyire mohó, és még csak nem is amerikai üzletemberek diktálják az árakat.

Hanem európai központú vállalatok.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.