Ülősztrájkoló miskolci diákok: Az élőláncok ellaposodnak, valami újat akartunk

oktatás
november 18., 9:58
comments 17

Valami „újat, drasztikusat és látványosat” akartak mutatni a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai, akik péntek reggel ülősztrájkba kezdtek. Több százan vannak a folyosókon, 30-40 fős osztályok csatlakoztak a tiltakozáshoz teljes létszámban. Csak az alsóbb évfolyamokon, a 7-8.-ban van tanítás.

photo_camera Fotó: Kovacs Balint

„Nagyon megható az egész. Annyira szép, érzelmes leszek tőle. Nem számítottam erre ” - mondta az egyik szervező diák, Ablonczy Levente. A sztrájk közben telefonon beszéltünk vele és két társával, Kulcsár Lászlóval és Elekes Annával.

„Voltak elvárásaink, és azokat is túlszárnyalták. Elénekeltük a Mi vagyunk a grundot, mindenki csatlakozott, nem is számítottunk rá, hogy az éneklésnél ilyen nagy lesz az összetartás” - mondta László.

photo_camera Fotó: Kovacs Balint

„Rengeteg élőláncon voltunk már, de úgy gondoljuk, hogy ezek egy idő után ellaposodnak. Szerettünk volna valami újat kitalálni.”

„Arra várnak, hogy majd úgyis megunjuk az egészet, de ezzel is szeretnénk mutatni, hogy nem fogjuk megunni, és addig folytatjuk, amíg érdemi változás nem lesz.”

photo_camera Fotó: Kovacs Balint

Szeretnék, ha később más iskolákban is követnék a példájukat, és azt sem zárják ki, hogy ők is fognak még ülősztrájkolni. „Ha nem változik a helyzet, és nagyon remélem, hogy nem így lesz, akkor be fogjuk még vetni” - mondta Anna.

Nyílt levelükben saját iskolájuk konkrét problémáit is felsorolták:

  • „Matektanárunk, aki 18 évi középiskolai tanítás után lépett le idén, tavasszal még olimpikonokat nevelt, most pályakezdő informatikusként lényegesen többet keres, nem beszélve a munkahelye felszereltségéről.
  • Magyartanárunk most, tanév közben hagyta el a közoktatást.
  • Nyugdíjból hívnak vissza tanárokat.
  • Több tanárunk különböző szakmákat tanul, hogy a fizetését ki tudja egészíteni (Asztalosnak tanuló tanárunkból nem is egy van, de villanyszerelőről is tudunk.)
  • Mindez kiegészül azzal, hogy folyamatos bizonytalanságban vagyunk, hogy a tanáraink vajon meddig fognak minket tanítani, akár azért, mert engedetlenség miatt kirúghatják őket, vagy csak szimplán elhagyják a pályát, hogy el tudják tartani a családjaikat.
  • Kiegészül azzal, hogy idén már megint mi visszük a fénymásoló papírt, hogy azt hallottuk tanárainktól, hogy nem fizetik a tanulmányi versenyek útiköltségeit sem, hogy könyvek fele pocsék, s a vacak ablakokon behúz az őszi hideg”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt