Ülősztrájkoló miskolci diákok: Az élőláncok ellaposodnak, valami újat akartunk

oktatás
2022 november 18., 09:58
comments 12

Valami „újat, drasztikusat és látványosat” akartak mutatni a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákjai, akik péntek reggel ülősztrájkba kezdtek. Több százan vannak a folyosókon, 30-40 fős osztályok csatlakoztak a tiltakozáshoz teljes létszámban. Csak az alsóbb évfolyamokon, a 7-8.-ban van tanítás.

photo_camera Fotó: Kovacs Balint

„Nagyon megható az egész. Annyira szép, érzelmes leszek tőle. Nem számítottam erre ” - mondta az egyik szervező diák, Ablonczy Levente. A sztrájk közben telefonon beszéltünk vele és két társával, Kulcsár Lászlóval és Elekes Annával.

„Voltak elvárásaink, és azokat is túlszárnyalták. Elénekeltük a Mi vagyunk a grundot, mindenki csatlakozott, nem is számítottunk rá, hogy az éneklésnél ilyen nagy lesz az összetartás” - mondta László.

photo_camera Fotó: Kovacs Balint

„Rengeteg élőláncon voltunk már, de úgy gondoljuk, hogy ezek egy idő után ellaposodnak. Szerettünk volna valami újat kitalálni.”

„Arra várnak, hogy majd úgyis megunjuk az egészet, de ezzel is szeretnénk mutatni, hogy nem fogjuk megunni, és addig folytatjuk, amíg érdemi változás nem lesz.”

photo_camera Fotó: Kovacs Balint

Szeretnék, ha később más iskolákban is követnék a példájukat, és azt sem zárják ki, hogy ők is fognak még ülősztrájkolni. „Ha nem változik a helyzet, és nagyon remélem, hogy nem így lesz, akkor be fogjuk még vetni” - mondta Anna.

link Forrás

Nyílt levelükben saját iskolájuk konkrét problémáit is felsorolták:

  • „Matektanárunk, aki 18 évi középiskolai tanítás után lépett le idén, tavasszal még olimpikonokat nevelt, most pályakezdő informatikusként lényegesen többet keres, nem beszélve a munkahelye felszereltségéről.
  • Magyartanárunk most, tanév közben hagyta el a közoktatást.
  • Nyugdíjból hívnak vissza tanárokat.
  • Több tanárunk különböző szakmákat tanul, hogy a fizetését ki tudja egészíteni (Asztalosnak tanuló tanárunkból nem is egy van, de villanyszerelőről is tudunk.)
  • Mindez kiegészül azzal, hogy folyamatos bizonytalanságban vagyunk, hogy a tanáraink vajon meddig fognak minket tanítani, akár azért, mert engedetlenség miatt kirúghatják őket, vagy csak szimplán elhagyják a pályát, hogy el tudják tartani a családjaikat.
  • Kiegészül azzal, hogy idén már megint mi visszük a fénymásoló papírt, hogy azt hallottuk tanárainktól, hogy nem fizetik a tanulmányi versenyek útiköltségeit sem, hogy könyvek fele pocsék, s a vacak ablakokon behúz az őszi hideg”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.