Irán orosz földön gyártana drónokat a háborúhoz

háború
2022 november 19., 19:51
comments 15

Orosz és iráni tisztviselők november végén állapodtak meg arról, hogy Irán segítene felépíteni egy gyárat Oroszországban, ahol iráni típusú, olcsó kamikaze drónokat gyárthatnának. Ezt mondta három különböző, a témára rálátó forrás a Washington Postnak. A projekt megvalósulásával tovább mélyülnének az iráni-orosz kapcsolatok.

Iráni fegyvervásáron a Shahed-171-es egy példánya
photo_camera Iráni fegyvervásáron a Shahed-171-es egy példánya Fotó: MORTEZA NIKOUBAZL/NurPhoto via AFP

A futószalag megvásárlásával Oroszország nagy mértékben megnövelné fegyverkészleteit. A drónok gyártása viszonylag olcsó, és nagy pusztításra képesek. Az iráni kamikaze drónok az elmúlt hetekben sokat változtattak a háború állásán, a nyugati országok többek között a drónok miatt kezdtek el az ukrán légvédelmet erősítő szállítmányokat küldeni.

A megállapodás jelentős gazdasági és politikai előnyökkel járna Irán számára. Teherán próbálja magát semlegesként feltüntetni, így próbálja elkerülni a nyugati szankciókat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.