Bolsonaro szerint választási csalás történt a brazil elnökválasztáson, ezért a szavazatok egy részét érvényteleníteni kellene

POLITIKA
2022 november 22., 21:13
comments 3

Panaszt nyújtott be a Választási Bizottsághoz Jair Bolsonaro volt brazil elnök - írja a Reuters - miután a hónap elején nagy nehezen beismerte Luiz Inácio Lula da Silva-val szembeni vereségét a brazil elnökválasztáson. Bolsonaro szerint a szavazás azért nem lehetett érvényes, mert

a régebbi szavazatszámláló gépeken „helyrehozhatatlan meghibásodás jelei” mutatkoztak.Bolsonaro évek óta hangoztatja, hogy az ország elektronikus szavazórendszere nem megbízható, de bizonyítékot sosem szolgáltatott erre. Úgy tűnik, a követelései nem jutnak majd messzire, mivel Lula győzelmét a Legfelsőbb Választási Bíróság már ratifikálta, azt Brazília vezető politikusai és nemzetközi szövetségesei is elismerték.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Veresége után Bolsonaro - akinek Orbán Viktor is nagyon szurkolt - támogatói nem voltak hajlandók elismerni az eredményt, ezért országszerte útblokádba kezdtek: São Paulo nemzetközi repülőterén több tucat járatot kellett törölni, miután egy kulcsfontosságú bekötőutat elvágtak a tüntetők, és két brazíliai állam kivételével mindegyikben jelentős fennakadások voltak az élelmiszerellátásban.

Az eredmény egyébként nagyon szoros volt: Lula az érvényes szavazatok 50,9 százalékát szerezte meg Bolsonaro 49,1 százalékával szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt