Csökkentené a Gazprom az Európába érkező gáz mennyiségét

háború
2022 november 22., 18:38
comments 5

Az orosz állami gázvállalat keddi közleményében azzal feynegetőzött, hogy jövő héten csökkenti az Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállítást. Egyben azzal vádolták Ukrajnát, hogy akadályozza 52,52 millió köbméter gáz Moldovába szállítását. Az ukrán vezetés ezt tagadta, majd azzal vádolta meg az oroszokat, hogy politikai fegyverként használják a gázt.

Az ukrán rendszert üzemeltető GTSOU szerint a Szudzsa nevű belépési ponton a moldovai fogyasztóknak szánt összes földgázt a kilépési pontokon, teljes mennyiségben átadták Moldovának. Az ukrán állami Naftogaz szintén tagadta, hogy gázt loptak volna:

link Forrás

A Gazprom közleménye szerint november 28-án, hétfőn megkezdik a gázszállítások csökkentését, ha „a moldovai fogyasztóknak Ukrajnán keresztül történő tranzitforgalomban továbbra is fennáll az egyensúlyhiány”.

Ahogy arról korábban írtunk, az oroszoktól távolodni akaró Moldovát is súlyosan értint a gázháború: a Gazprom előbb októberben csökkentette kevesebb mint felére a szerződésben vállalt mennyiségek szállítását, majd novemberben tovább mérsékelte az áramoltatást a vezetékekben, ami nem csak a fűtési, hanem az áramtermelési rendszereket is érinti. Moldova elnöke hétfőn arra figyelmeztette országát, hogy készüljön fel a kemény télre, mivel energiaválsággal néz szembe, mivel Oroszország ukrajnai háborúja fenyegeti az energiaellátást és felhajtja az árakat. (Guardian/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.