Egy már megszűnt, demokráciapárti hongkongi újság hat volt munkatársa vallotta magát bűnösnek „összeesküvés” miatt

Média
2022 november 22., 06:42

Az Apple Daily című, már megszűnt hongkongi demokráciapárti újság hat volt munkatársa kedden bűnösnek vallotta magát „külföldi erőkkel való összejátszásra irányuló összeesküvésben”. A lap azután szűnt meg, hogy befagyasztották a laphoz kötődő cégek számláit, dokumentumokat foglaltak le, és letartóztatták a lap vezetőit. Mert a rendőrség szerint az Apple Daily több cikkével is megsértette a kínai kormány ellenőrzése alatt álló hongkongi vezetés által elfogadott nemzetbiztonsági törvényt, amely szerint bűncselekmény „aláásni” a kormány munkáját.

Az Apple Daily munkatársai közül mind a hatan azt vallották, hogy összeesküvést szőttek Jimmy Lai médiamágnással és másokkal, hogy a hongkongi és a kínai kormány ellen 2020 júliusa és 2021 júniusa között egy külföldi országot vagy szervezetet „szankciók vagy blokád bevezetésére vagy más ellenséges tevékenységre” kérjenek fel.

photo_camera Ryan Law, volt főszerkesztő Fotó: LEUNG MAN HEI/NurPhoto via AFP

Jimmy Lai és az Apple Daily hat volt munkatársa (Cheung Kim-hung, a lap korábbi tulajdonosának, a Next Digital volt vezérigazgatója, Chan Pui-man, az Apple Daily korábbi társkiadója, Ryan Law, volt főszerkesztő, Lam Man-chung, volt ügyvezető főszerkesztő, Fung Wai-kong, volt angol kiadású főszerkesztő és Yeung Ching-kee volt szerkesztő-író) ellen a Peking által 2020-ban bevezetett új biztonsági törvény alapján „külföldi erőkkel való összejátszásra irányuló összeesküvés” miatt emeltek vádat.

A Pekinget bíráló Jimmy Lai már 2020 óta börtönben van, amióta elítélték egy „illegális gyűlés” miatt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.