Egy már megszűnt, demokráciapárti hongkongi újság hat volt munkatársa vallotta magát bűnösnek „összeesküvés” miatt

Média
2022 november 22., 07:42

Az Apple Daily című, már megszűnt hongkongi demokráciapárti újság hat volt munkatársa kedden bűnösnek vallotta magát „külföldi erőkkel való összejátszásra irányuló összeesküvésben”. A lap azután szűnt meg, hogy befagyasztották a laphoz kötődő cégek számláit, dokumentumokat foglaltak le, és letartóztatták a lap vezetőit. Mert a rendőrség szerint az Apple Daily több cikkével is megsértette a kínai kormány ellenőrzése alatt álló hongkongi vezetés által elfogadott nemzetbiztonsági törvényt, amely szerint bűncselekmény „aláásni” a kormány munkáját.

Az Apple Daily munkatársai közül mind a hatan azt vallották, hogy összeesküvést szőttek Jimmy Lai médiamágnással és másokkal, hogy a hongkongi és a kínai kormány ellen 2020 júliusa és 2021 júniusa között egy külföldi országot vagy szervezetet „szankciók vagy blokád bevezetésére vagy más ellenséges tevékenységre” kérjenek fel.

photo_camera Ryan Law, volt főszerkesztő Fotó: LEUNG MAN HEI/NurPhoto via AFP

Jimmy Lai és az Apple Daily hat volt munkatársa (Cheung Kim-hung, a lap korábbi tulajdonosának, a Next Digital volt vezérigazgatója, Chan Pui-man, az Apple Daily korábbi társkiadója, Ryan Law, volt főszerkesztő, Lam Man-chung, volt ügyvezető főszerkesztő, Fung Wai-kong, volt angol kiadású főszerkesztő és Yeung Ching-kee volt szerkesztő-író) ellen a Peking által 2020-ban bevezetett új biztonsági törvény alapján „külföldi erőkkel való összejátszásra irányuló összeesküvés” miatt emeltek vádat.

A Pekinget bíráló Jimmy Lai már 2020 óta börtönben van, amióta elítélték egy „illegális gyűlés” miatt. (Reuters)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.