Megszűnik a legnagyobb demokráciapárti hongkongi újság

Média
2021 június 23., 12:28

Éjféltől megszűnik az Apple Daily - írja a BBC. A legolvasottabb, a kínai kormánnyal és a lojális hongkongi vezetéssel nyíltan kritikus és demokráciapárti lapnál a hétvégén 500 rendőr tartott razziát, befagyasztották a laphoz kötődő cégek számláit, dokumentumokat foglaltak le, és letartóztatták a lap vezetőit. Mindezt azért, mert a rendőrség szerint az Apple Daily több cikkével is megsértette a kínai kormány ellenőrzése alatt álló hongkongi vezetés által elfogadott nemzetbiztonsági törvényt, amely szerint bűncselekmény "aláásni" a kormány munkáját.

A lap vezetése a hétvégi razziák után heteket adott az újságnak, de végül a dolgozók biztonságára hivatkozva inkább már kedden lehúzzák a rolót. A BBC-nek nyilatkozó egyik szerkesztőségi dolgozó úgy fogalmazott, a rendőri akció után úgy érezték a lapnál, mintha kést tartanának a torkukhoz.

photo_camera Az Apple Daily a címlapján számol be alapítója, Jimmy Lai letartóztatásáról. Fotó: Keiichiro Azuma/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az Apple Daily alapítóját és tulajdonosát, Jimmy Lait egy 2019-es tüntetéssel összefüggésben áprilisban egy év börtönre ítélték. Lai 1995-ben alapította az Apple Dailyt, ami bulvárlapként indult, de a 2000-es években megszaporodtak benne a politikai témák, és az autoriter vezetés nyílt kritikusává vált.

A hétvégi razzia miatt több nyugati ország, globális jogvédő szervezet, újságíró-szervezet és az ENSZ is tiltakozott. Dominick Raab brit külügyminiszter az Apple Daily bezárását a hongkongi szólásszabadságot ért szörnyű csapásnak nevezte.