Elfogadta a parlament az Aranybulla-törvényt, jöhet a finn és a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása

POLITIKA
2022 november 22., 16:02
comments 25

A Szentháromság és oszolhatatlan egység nevében a magyar országgyűlés kedden 181 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el az 1222. évi Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla napjáról szóló törvényt: ami végre kimondja:

  • Valljuk, hogy a történeti alkotmányunkban gyökerező önazonosságunk védelme az állam alapvető kötelessége,
  • indokoltnak tartjuk, hogy az európai és a magyar alkotmányos jogfejlődés kiemelkedő dokumentumáról, az Aranybulláról, kibocsátásának 800. évfordulója alkalmából megemlékezzünk,
  • elismerjük, hogy az Aranybulla eszmeisége bizonyos vonatkozásaiban a modern kori demokrácia eszmetörténeti előzményének tekinthető.

Ezzel 800 év várakozás után a parlament végre eljutott oda, hogy április 24. napját az Aranybulla Napjává nyilvánította.

Azzal, hogy ez végre rendeződött, a magyar parlamentnek lehetnek kapacitásai arra, hogy például a svéd és finn NATO-csatlakozás ratifikálására is sort kerítsen, amit már több szövetséges ország is sürgetett, hiszen Törökországon és Magyarországon kívül már mindenki elfogadta. Korábban meg is kérdeztük Gulyás Gergelyt, hogy alakult így a sorrend:

link Forrás

A Szabad Európa kedden arról írt, hogy a parlament utolsó ülésnapján, azaz december 7-én szavazhatnak a két kérelemről. Bár ennek a parlament üléstervében egyelőre semmi nyoma.

És miközben az épületen belül nemzeti egységbe tömörültek a képviselők az Aranybulla napja mögött, a Parlament előtt, a Kossuth téren hullazsákba csomagolva tiltakoztak a szociális törvény módosítása ellen.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.