A Kossuth téren hullazsákba bújva tiltakoztak a szociális törvény átírása ellen szociális ellátók és civil szervezetek

2022 november 22., 15:58

Kedd délután civil szervezetek képviselői tiltakoztak a Kossuth téren, miközben a Parlamentben éppen a szociális törvény vitája zajlott. A helyszínen osztott szórólapok alapján 38 szociális szolgáltató, érdekképviseleti és civil szervezet munkatársai szervezték a flashmobot, mely során hullazsákokba bújva feküdtek le a Parlament előtt. A tiltakozással egyidőben a fideszes többség közben elfogadta a törvénymódosítást, erről Jámbor András ellenzéki képviselő is posztolt oldalán.

A keddi tüntetés szervezői azt írták, hogy azért tiltakoznak, mert miközben a magyar társadalom még ki sem heverte a járvány okozta válságot, már itt a következő válság, és ekkor a magyar állam csökkenteni akarja a felelősségét a társadalmi és szociális problémák megelőzésében és kezelésében. Kifogásolják azt is, hogy semmiféle társadalmi egyeztetés, konzultáció nem volt erről a kérdésről, és a kormány egy salátatörvénybe rejtve vitte volna át a parlamenten, és azt is, hogy kommunista örökségnek bélyegezték a szociális támogatást.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Még október közepén derült ki, hogy egy Pintér Sándor által benyújtott törvénycsomag részeként egy régi törvényt írna át a kormány, és gyakorlatilag kimondanák, hogy ezentúl az állam csak végső esetben vállalna felelősséget a szociális problémákért. A változtatás ugyanis az 1993 óta hatályban lévő szociális törvényt írná át, mégpedig úgy, hogy sorrendbe veszi, kinek mekkora felelőssége van a szociális biztonság garantálásában. És az új sorrendben az államot helyeznék az utolsó helyre.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

Mint a törvénymódosítás után írt cikkünkben hangsúlyoztuk, valójában nem lehet tudni, hogy ennek a változtatásnak milyen konkrét következményei lesznek, de az mindenképp érdekes, hogy minderre egy küszöbön álló szociális válság idején kerül sor. A múlt hét aztán újabb fordulatot hozott, a Törvényalkotási Bizottság fideszes tagjai szinte az utolsó pillanatban tovább változtattak a törvénymódosítás szövegén, enyhítve az egyházak felelősségét.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor / 444

A törvénymódosítás tervét, illetve a magyarországi szociális ellátás helyzetét podcastban is elemeztünk, érdemes azt is meghallgatni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.