Megélhetési válság idején rázza le magáról a szociális felelősséget a kormány

podcast
2022 november 03., 11:43
comments 2

Pár mondatot írna csak át, de azzal radikálisan megváltoztatná a kormány, hogy a magyar állam hogyan viszonyul az állampolgáraihoz, különösen a legrosszabb helyzetbe került, legszegényebb, leginkább segítségre szoruló polgáraihoz. Ezzel a pár mondattal és annak következményeivel beteljesülhet a Fidesz 10 éve tartó szociálpolitikája, már ha ezt lehet annak nevezni.

De tényleg ettől a pár átírt mondattól épül le véglegesen a magyar jóléti állam? Volt egyáltalán magyar jóléti állam, amit le lehet építeni? Erről beszélgetünk majd a Szurovecz Illéssel, a 444.hu újságírójával a 444 új vagy újrainduló podcastjában, a Newsroomban.

  • 2.10: Mit ír át pontosan a kormány a szociális törvényben?
  • 4.08: Milyen következményekkel járhat ez a módosítás? És mit üzen, hogy egy váltás előtt/alatt lép ilyet a kormány?
  • 6.22: Mit mutatnak az adatok, hogyan építette le a szociális kiadásokat az Orbán-kormány 2010 óta?
  • 11.25: Orbán szerint a jóléti állam alternatíváját, a munkaalapú társadalmat építették ki. Milyen eredményekkel járt mindez?
  • 18.45: Mekkora felelősséget tesz a javaslat az egyének és a családok vállára? És mit ad cserébe ezért?
  • 22.22: Mekkora segítséget tudnak nyújtani a rászorulóknak az önkormányzatok?
  • 25.35: Hogy kerül a szociális ellátás egyre nagyobb része az egyházak szervezeteihez? És mi lehet ezzel a gond?
  • 28:45: Orbán Viktor szerint néha nincs magyar jóléti állam, néha van, de gyenge. Van/volt magyar jóléti állam?
  • 31.28: Mivel indokolja a kormány a változtatást? Kommunizmus!

Illés a múlt héten írt cikket a törvényjavaslatról és arról, hogy mit mutatnak a statisztikák, hogy épültek le a szociális kiadások Magyarországon. Az adásban beszélünk még a munkaalapú társadalomról, és megemlítjük a közfoglalkoztatás politikai hasznosságát és a rokkantnyugdíjas rendszer alkotmányellenes leépítését, ezekről érdemes elolvasni a linkelt cikkeket.

Az adást, és a 444 többi podcastját meghallgathatjátok Spotifyon, Google Podcaston, Apple Podcaston és az Amazon Audible szolgáltatás podcast oldalán és a több nagy platformon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.