Az államtitkár szerint kommunista örökség, hogy a szociális problémákat az állam oldja meg

POLITIKA
2022 október 20., 04:15

„Régi vita zárult le, ami arról szólt, honnan közelítsük meg a szociális gondoskodás folyamatát. A kommunizmus öröksége volt még az a szemléletmód, hogy a szociális problémákat az állam oldja meg, ez persze álságos és tarthatatlan volt. Ha viszont gondoskodásról beszélünk, az ott kezdődik, hogy a szociális problémát oldja meg az egyén és a család, ha erre nem képesek, segítsen a helyi közösség, és csak ez után lépjen be az önkormányzat vagy az állam”

- mondta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium államtitkára a Máltai Szeretetszolgálat magazinjának, amikor megkérdezték tőle, miért nevezték át „szociális ügyekről” „gondoskodáspolitikára” az általa irányított területet.

photo_camera Fülöp Attila és Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus püspöke sajtótájékoztatót tart a debreceni Szent Erzsébet Otthon előtt 2020. szeptember 16-án. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Válaszában tehát nem a kedd éjjel megjelent törvénymódosításra utalt, de tartalmilag azt foglalta össze. (Az interjú múlt csütörtökön jelent meg, de Fülöp a módosítás benyújtása után osztotta meg a Facebookon, a fenti idézet kiemelésével.)

A javaslat átírná a szociális törvény elejét, ami mostanáig az állam és az önkormányzat feladataként határozta meg a szociális ellátás biztosítását.

Az új változat ehhez képest sorra venné, kinek mekkora felelőssége van a szociális biztonság garantálásában. Ebben a sorban az állam az utolsó, és csak akkor kell belépnie, ha az egyházi szervezetek kudarcot vallottak. A módosítás szerint az egyéné a legnagyobb felelősség, összhangban Fülöp nyilatkozatával.

Az állam az elmúlt években számos szociális intézményt adott át egyházi szervezeteknek, többek közt épp a Máltai Szeretetszolgálatnak.

Fülöp szerint az egész ellátórendszer 50 százalékáért felelnek az egyházak, a gyermekvédelemben ez 75 százalék, azon belül a nevelőszülői területen pedig majdnem 100 százalék. Az államtitkár azt mondta, „ez nem azt jelenti, hogy az állam kivonul erről a területről, vagy másra ruházza a kötelezettségeit, hanem azt, hogy a gondoskodást nyújtó intézmények működtetését olyan szervezetekre bízza, amelyek ezt akarják, értik és tudják is”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.