Kirúgták az AP újságíróját, aki azt írta, orosz rakéta csapódott be Lengyelországban

külföld
2022 november 22., 12:12

Magas rangú amerikai titkosszolgálati forrásra hivatkozva írta múlt kedd este az AP amerikai hírügynökség, hogy orosz rakéta csapódott be Lengyelország területére, két ember halálát okozva.

A cikk helyén ma már az olvasható, hogy utólag kiderült: a rakéták ugyan orosz gyártmányúak voltak, de minden valószínűség szerint az ukrán légvédelem lőtte ki őket, miközben próbálta elhárítani az orosz támadást. Az orosz rakéta híre bejárta a világsajtót, például a Reuters is lehozta. Ha az információ teljes egészében megállta volna a helyét, az világháború veszélyével fenyegetett volna, mivel Lengyelország a NATO tagja.

photo_camera Rendőrök a rakétabecsapódás közelében Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A Daily Beast úgy tudja, hétfőn kirúgták az eredeti hír szerzőjét, James LaPortát, aki egyébként korábban épp a Daily Beastnél dolgozott. (A társszerzőként feltüntetett John Leicester továbbra is az AP munkatársa.)

Az AP nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hírt, csak azt írta: betartják és betartatják a szigorú szerkesztései elveiket annak érdekében, hogy pontos, méltányos és tényeken alapuló anyagok szülessenek. LaPorta nem kommentálta a hírt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.