A FAZ szerint az Európai Bizottság javasolni fogja 7,5 milliárd eurónyi magyar támogatás befagyasztását

eu
2022 november 23., 14:55
comments 53

A Frankfurter Allgemeine Zeitung jobboldali német lap úgy tudja, hogy a Európai Bizottság illetékes szervei szerint Budapest nem teljesítette megfelelően a korrupcióellenes reformígéreteit, ezért a Bizottság a jövő hét szerdai ülésén javasolni fogja a tagállamoknak, hogy fagyasszanak be 7,5 milliárd eurót három kohéziós programból.

A FAZ szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erről kedden tájékoztatta az Európai Parlament frakcióvezetőit. A lap azt írja, Varga Judit igazságügyi és EU-s ügyekért felelős miniszter szombaton levélben vázolta a kormány lépéseit, és ez alapján a Bizottság úgy ítélte meg: a kormány ugyan teljesített néhány kötelezettséget, de nem mindet, és pláne nem a fontosakat.

Orbán Viktor május 30-án Brüsszelben.
photo_camera Orbán Viktor május 30-án Brüsszelben. Fotó: BART MAAT/ANP via AFP

Ha az Európai Tanács elfogadja a Bizottság javaslatait, akkor három magyar operatív program forrásainak 65 százalékát elvonják Magyarországtól, ami 7,5 milliárd euró (kb. 3000 milliárd forint) – a 2027-ig tartó költségvetési időszakra vonatkozó kohéziós források harmadának – blokkolását jelentené.

A Telex azt írja, a hírre jelentősen gyengült a forint az euróval szemben.

A Spiegel is azt írta, hogy most mégis Magyarország megbüntetésére hajlik a Bizottság.

Nagyon izgalmas lesz idén Brüsszelben a Mikulás: ugyanazon az ülésen döntenek az európai kormányok Magyarország pénzéről, és arról a pénzről, amit Magyarország eddig nem akart Ukrajnának adni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.