Transznyefty: Ukrajna leállította a Barátság kőolajvezeték egy szakaszát

háború
2022 november 23., 17:58
comments 15

Ukrajna leállította a Barátság kőolajvezeték egy szakaszát – közölte Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajvezeték-vállalat elnökének tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

„Ukrajnában leállították a Barátság kőolajvezeték egy szakaszát Broditól a Kárpátokig. Brodi irányába Fehéroroszország még mindig szivattyúzza az olajat. Nem tudom megmondani, hogy az Ukrtransznafta mikor kapcsolódik vissza – mondta Gyomin a RIA Novosztyinak.

A TASZSZ orosz hírügynökség a Transznyeftyre hivatkozva azt írta, ha Kijev nem állítja vissza a kőolajvezeték működését a Novohrad-Volinszkij–Brodi szakaszon, akkor a szivattyúzás hamarosan leáll.

Az Ukrtransznafta hétfőn tájékoztatta a Transznyeftyet, hogy Kijev 2023-tól meg akarja emelni a Barátság vezetéken keresztül a kelet-európai országokba történő orosz kőolajszállítás tranzitdíját.

A RIA Novosztyi szerint az Ukrtransznafta idén áprilisban már megemelte a tarifát. Éves szinten a tranzitköltségek 51 százalékkal emelkedtek.

Magyarország felkészült a kőolajszállítás akadozására

A következő időszakban is számítani kell a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás akadozására az ukrajnai energetikai hálózatot érő orosz rakétatámadások miatt, de a kormány felkészült, ez nem befolyásolja az ellátásbiztonságot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.A

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó a hazai energiaszektor meghatározó képviselőivel folytatott egyeztetése után arról számolt be, hogy a zavarokat a vezeték működtetésért felelős ukrajnai rendszerek sérülése okozza, de a javítások folyamatosan zajlanak.

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

„Szállítási ingadozásokra kell számítani a következő időszakban is. Ezekre felkészültünk, Magyarország kőolajellátásának biztonságát ezek a helyzetek nem befolyásolják” – mondta.

Szijjártó: A szankciók energiaválsághoz vezettek

Szijjártó Péter szerint az ukrajnai háború miatt elrendelt EU-s szankciók csak tovább súlyosbították a helyzetet, ezen „egyértelműen sikertelen” intézkedések energiaválsághoz vezettek, és több bajt okoznak Európának, mint azoknak, akik ellen kivetették őket.

Az EU-s tagországok energiaügyi minisztereinek csütörtöki ülése előtt – a kőolajra és a földgázra vonatkozó ársapkára utalva – úgy fogalmazott: „sajnos most úgy látjuk, hogy Brüsszel újabb alkalmatlan, Európa számára gondokat okozó javaslatokat tett le az asztalra”. Ezeket a terveket veszélyesnek és rossz ötletnek nevezte, szerinte további problémákat okozhatnak az európai energiapiacon.

Azt mondta, az EU-s energiaügyi miniszterek csütörtöki ülésén világossá fogja tenni a kormány álláspontját az ügyet illetően. „Azért fogunk küzdeni a holnapi napon Brüsszelben, aztán a következő hetekben a jogalkotási folyamat során, hogy Magyarország mentességet kapjon mind a gázársapka, mind az olajársapka alkalmazása alól” – mondta.

Szijjártó elmondta, hogy Magyarország a kőolajat Oroszországtól vásárolja, de nem „valamiféle politikai állásfoglalásként”, hanem azért, mert most fizikailag csak így garantálható hazánk ellátása, ezért is harcolta ki a kormány korábban, hogy a csővezetékes szállításra ne vonatkozzon az embargó.

Azt mondta, most azért fog küzdeni, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes szállításra, a gázársapka pedig a hosszú távú szerződésekre, különben ellátásbiztonsági problémák lépnének fel. „Ha ezeket el tudjuk érni, […] akkor Magyarország energiabiztonsága a továbbiakban is biztonságban lesz” – mondta. Szijjártó szerint a közös gázbeszerzések kapcsán a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a részvétel kizárólag önkéntes alapú legyen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.