Jogerősen életfogytiglanra ítélték Szilágyi István színész apagyilkos fiát

bűnügy
november 24., 19:36
comments 4

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, és jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte csütörtökön Szilágyi István fiát, aki 2020 májusában kalapáccsal agyonverte édesapját – írja az MTI.

Az ítélőtábla közleménye szerint a rendszeresen italozó és pszichiátriai kezelés alatt álló vádlott korábban több alkalommal bántalmazta a vele egy házban élő édesapját, majd 2020. május 3-án egy kalapáccsal többször fejbe verte, megtaposta a férfit, aki a helyszínen meghalt.

A vádlottat különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes ember sérelmére elkövetett emberölés miatt ítélték első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre. A bíróság egyúttal elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott, 2 év, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője is felmentésért fellebbezett.

photo_camera Szilágyi István 2017-ben Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az ítélőtábla felülbírálatában nem találta alaposnak a vádlottnak azt a védekezését, hogy jogos védelmi helyzetben cselekedett, mert édesanyja egyértelműen arról számolt be: a fia nekiesett az édesapjának, brutálisan bántalmazta, többször fejére sújtott a kalapáccsal, és a mellkasára is többször ráugrott. A vádlott ugyan pszichiátriai kezelés alatt állt, de az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény szerint személyiségzavara a beszámítási képességét nem befolyásolta.

Jelentős súlyosbító körülmény volt az ügyben, hogy „a vádlott élet elleni cselekménye többszörösen is súlyosabban minősült”, ráadásul a bűncselekményt a korábban szintén édesapja bántalmazásáért kirótt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt