444. oldal #10: Ma vagy száz éve voltak jobb helyek Budapesten?

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Két könyv, és mindkettő a főváros izgalmas helyeit gyűjtötte össze. De míg Bede Márton a jelen, addig Merker Dávid a múlt Budapestjéről írt útikönyvet. Könyves podcastunk következő adása.

Hol vannak ma a jó helyek Budapesten? Hova menjünk, ha jót akarunk kajálni, kávézni, kocsmázni, vagy merre érdemes indulni, ha kultúrára, élményekre, egy kirándulásra vágyunk? Ezekben ad remek tippeket a 444 jó hely Budapesten című könyv, amit Bede Márton írt és szerkesztett.

Ez a jelen.

De milyen hangulata volt ugyanennek a Budapestnek 50 vagy akár 150 évvel ezelőtt, mik voltak a jó vagy épp kevésbé jó helyek, egyáltalán, hogy nézett ki akkoriban a főváros? Erről mesél a Hosszúlépés Budapesten és a Hosszúlépés a körúton túl című könyv, melyet Koniorczyk Borbála és Merker Dávid írt.

A 444. oldalban Bede Mártonnal és Merker Dáviddal beszélgettünk és vetettük össze a jelen és a múlt Budapestjét.

  • 2:10 - hogy néz ki a „444 jó hely Budapesten”
  • 06:16 - elolvasunk pár jó helyet
  • 12:32 - hogy néz ki a „hosszúlépés a körúton túl”
  • 17:09 - vajon összerakja-e Bede és Merker a valaha volt legjobb budapesti túrát?
  • 24:08 - mitől jó egy budapesti hely, és mitől jó egy budapesti történet?
  • 28:38 - a tulajdonosok és a NER
  • 34:10 - mit mond el Budapestről, hogy ezek a jó helyei?
  • 40:06 - miben ugyanaz minden, mint száz éve?
  • 43:05 - vajon a száz évvel ezelőtt élt félig vak halászléfőző mester helye jó volt-e annyira, hogy bekerüljön Bede könyvébe?
  • 46:00 - kellenek-e ma útikönyvek, miközben ott telefon?

A 444 jó hely Budapesten könyvet megrendelheted a 444 webshopjából.

Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #251 [hossz]: Másfél milliós kardigánban az Orczy közvécében

Ünnepi különszám, kínai bejglireceptmelléklettel! Korrupt sportvezetők karácsonya. Mága és a taó. A Brunello Cuccinelli szennyes titkai. Kézilabda az Antarktiszon. Életveszély a körúti biciklisávban. A magyar állam szétesése az Orczy park vécéjében.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Borízű hang #250 a színpadon [hosszú]: Hajóféreg hamis zászlóval

Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Tyúkól#57: Asszertív karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.

Diószegi-Horváth Nóra, Kun Zsuzsi
podcast

Borízű hang #249: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul [rövid verzió]

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Az emberfej ízű licsitől a legjobb kínai éttermekig Londonban

A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.

444.hu
podcast