Felháborodott a putyinista-orbánista Facebook-oldal, amiért Novák Katalin Kijevbe utazott

háború
2022 november 27., 09:21
comments 46

Novák Katalint szidalmazó poszt jelent meg a „Számok - a baloldali álhírek ellenszere” nevű putyinista-orbánista Facebook-oldalon, miután a köztársasági elnök Kijevbe látogatott.

A Számok 2020-ban jött lére, sokáig egyszerű fideszes véleményoldalként kezelték a kritikus és kormánypárti lapok is, de nagyjából az ukrajnai háború előtt egy évvel oroszbarát propagandát kezdett terjeszteni. Ennek több példáját bemutattuk Putyin beszédeinek magyar feliratozásától egészen az ukrán háborús bűnökről szóló hamis hírek terjesztéséig.

photo_camera Fotó: Sándor-palota/MTI/MTVA

A hivatalos putyinista propagandát összekapcsolják Orbán dicsőítésével, ideológiai-világnézeti alapon támadják a Brüsszelből kitartott baloldalt, és posztjaikat terjesztik kormánypárti oldalak is, írtuk korábban a Számokról, ami a Mészáros Lőrinc pénzéből működő, azóta megszűnt Pesti TV-vel is partnerséget kötött.

Ennek fényében érdekes látni, mit kapott az oldalon Novák Katalin, aki a hétvégén első magyar politikusként találkozott Zelenszkij ukrán elnökkel a háború kitörése óta.

A Számok posztja szerint Novák kinevezése Orbán szégyene, mert „lepacsizott” az amerikai nagykövettel, fogadta az LMBTQ emberekkel foglalkozó Háttér Társaságot, majd „a magyarokat évtizedek óta megalázó ukrán rezsimnek nyalt be tövig”. „Már csak egy jó kis migrációt támogató szervezettel kell találkoznia, és teljes lesz a paletta.”

„Talán nem kellene külpolitikával foglalkozni, elnök asszony! Ezt bízza Szijjártó Péterre, neki ez jobban megy! Talán jobb lenne mindenkinek, ha inkább óvodákat adna át!”

Novák viszi az ukránbarát vonalat

Miközben a kormányt az oroszokkal való jó kapcsolata miatt bírálják az Európai Unióban, a kormányközeli média pedig hónapok óta szintén oroszbarát üzenetektől hangos (különösen igaz ez az Origóra és az egykori Fidesz-jelölt Georg Spöttle Pesti Srácokon futó műsorára), Novák Katalin rendszeresen nyugatosabb hangot üt meg.

Beiktatási beszédében putyini agresszióról beszélt. „Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését. Nem vagyunk semlegesek.” Ez élesen elválik a kormány általános békepárti üzeneteitől, pláne attól, hogy Orbán napokig nem reagált a bucsai orosz mészárlás hírére, majd azt mondta: független vizsgálatok nélkül ez csak zsurnalizmus.

Novák októberben még nyilatkozatot is aláírt arról, hogy háborús bűncselekmény az ukrán városok bombázása, Kijevben pedig szintén felhozta Putyin „kristálytiszta” felelősségét.

Ehhez képest Orbán az áprilisi választás éjszakáján is Zelenszkijen élcelődött, majd amikor az ukrán elnök nyáron meghívta magához, nem ment el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.