A magyar kormány megint megakadályozta az Európai Gazdasági Térség közös nyilatkozatát

POLITIKA
2022 november 28., 06:04
comments 34

„Nem tudom, hogyan lehet kimozdulni erről a holtpontról” – mondta egy brüsszeli forrás a Népszavának azzal kapcsolatban, hogy az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó országok a november 23-án megtartott brüsszeli ülésükön megint nem tudtak közös nyilatkozatot elfogadni a magyar kormány ellenállása miatt. Ez volt a harmadik alkalom.

Eva Hrncirová, a kormányközi EU Tanács soros elnöki posztját betöltő Csehország brüsszeli szóvivője a Népszavának azt mondta, sajnálják, hogy nem sikerült jóváhagyni a következtetéseket, „pedig minden fél komoly erőfeszítéseket tett”.

A lap úgy tudja, ismét az történt, ami már korábban is, vagyis hogy a miniszteri ülést előkészítő tárgyalások során Magyarország képviselője közölte, csak akkor járul hozzá a közös nyilatkozathoz, ha az tartalmazza, hogy a norvégok megszegték az EU-val szemben vállalt pénzügyi kötelezettségeiket. Ez viszont az EGT-országok, vagyis Norvégia, Izland és Lichtenstein számára ahogy korábban, úgy most is elfogadhatatlan volt. A magyar kormány legutóbb tavasszal feszült össze a norvég kormánnyal a norvég civil alap pénzei felett.

Izland, Liechtenstein és Norvégia két pénzügyi alapon keresztül támogatja az EU felzárkózásra szoruló országait annak fejében, hogy hozzáfér a közösség egységes piacához. Az egyik kedvezményezett Magyarország, amely a 2020-ban lezárult hétéves költségvetési időszakban a két eszközből 77 milliárd forintot (akkori árfolyamon 214,7 millió eurót) kapott volna, de az összeget végül nem kapta meg, miután 2014-ben a magyar kormány páros lábbal ugrott neki a norvég civil alapnak.

A magyar kormány ahelyett, hogy engedne, és lemondana a civil alap kontrolljáról, inkább a betartás stratégiáját választotta, tavaly novemberben is megvétózta, hogy az EGT-országok tanácsülésének végén elfogadják a közös nyilatkozatot, majd ezt megismételték tavasszal is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt