Bécs nagyot szigorít a közösségi e-rollerek használatán

közlekedés
2022 november 28., 13:31
comments 10

Sok volt a panasz, ezért az osztrák főváros jövő évtől újraszabályozza a közösségi e-rollerek használatát. Ezentúl nem lehet járdán leparkolni a kölcsönjárművet, minden roller helyzetét nyomon követik, és automatikusan leállítják a járművet, ha olyan helyre hajtanak be vele, ahol nem szabad használni, írja az osztrák főváros sajtóosztálya. Emellett a kereslethez igazítják a rollerek számát is.

Mint beszámolnak róla, a Bécsi Mobilitási Ügynökség megbízásából készített felmérés is megerősítette a bécsiek szubjektív véleményét: szigorítani kell a közösségi e-rollerek használatát, mert még mindig túl sok a forgalmas helyeken, járdákon szanaszét hagyott jármű, ami balesetveszélyes is.

A megkérdezettek 86 százaléka tartott szükségesnek szigorúbb szabályozást. A legnagyobb probléma a parkolással van: a felmérésben résztvevők 91 százaléka – és a gyakori használók 100 százaléka - vélekedett úgy, hogy újra kell szabályozni, hol lehet letenni a járműveket, és hol nem.

Az intézkedések egyik központi eleme, hogy egymáshoz igazítják a keresletet és a kínálatot. Vagyis a belső kerületekben, ahol eddig túl sok volt a jármű és a panasz, erősen korlátozzák az elérhető kölcsönrollerek számát. Míg korábban az öt szolgáltató kerületenként összesen 2.500 járművet adhatott bérbe, addig az új szabályozás szerint az 1. kerületben összesen 500 jármű lehet csak, a 2.-9. és 20. kerületben pedig kerületenként összesen 1.500.

photo_camera Fotó: David Bohmann/David Bohmann

A külső kerületekben viszont, ahol eddig túl kevés roller volt (például metrók végállomásánál), növelik az elérhető járművek számát. Ehhez olyan szolgáltatókat választanak a közbeszerzési eljárások során, akik teljesítik ezeket a feltételeket. Ráadásul ezzel a közlemény szerint az egész város helyett csupán egy-egy városrészt lefedő kisebb szolgáltatók is esélyt kaphatnak.

Jelentősen szigorítanak a parkolás mikéntjén is: ezentúl a járműveket tilos lesz letenni a járdán, kizárólag mikromobilitási pontokon és autók számára kialakított parkolóhelyeken lehet leállítani azokat. Ehhez 2023 végéig 200 rollerállomást hoznak létre, és a beszámoló szerint technikailag lehetetlen lesz, hogy ha valaki 100 méterre van egy-egy ilyen állomástól, akkor ne itt adja vissza az e-rollert.

A szabályszerű parkolást a szolgáltatók által fenntartott rollerfelügyelőknek kell majd ellenőrizniük, de a jövőben a közterület-felügyelőknek is lesz ilyen jogkörük. Ráadásul minden egyes jármű helyzetét valós időben nyomon lehet követni, de utólag is meg lehet határozni. A szabálytalanul leparkolt rollerekért a szolgáltatókat büntetik meg, akik viszont továbbháríthatják a bírságot a felhasználókra.

A technikai fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben meg lehet majd határozni olyan területeket a városban – például egészségügyi intézmények környéke, önkormányzati lakótömbök -, ahova nem szabad közösségi e- rollerrel behajtani. Ha valaki mégis ide hajtana be, a rendszer automatikusan leállítja majd a rollert.

A sebességkorlátozással bíró utcákban pedig a rendszer automatikusan korlátozza majd az eszköz maximum sebességét.

A közelmúltban Párizsban is bejelentették, hogy vélhetően a közösségi elektromos rollerek használatának szigorítása következhet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt