Lubics Szilvia nyerte a nőknél az Antarktiszon megrendezett ultrafutó versenyt

sport
2022 december 01., 21:53
comments 42

Egészen különleges versenyt nyert Lubics Szilvia ultrafutó. A „The Last Desert – Antarctica” lényege az, hogy a 6 szakaszból álló verseny során a résztvevőknek minél több kilométert kell futniuk az Antarktisz különböző területein kijelölt pályákon, elég kegyetlen körülmények között. Az alap ez: fagypont alatti hőmérséklet, viharos erejű szél, mély hó és jelentős szintemelkedés, miközben a hátukon lévő 5-8 kilós zsákban kellett cipelniük minden kötelező felszerelésüket.

photo_camera Fotó: Lubics Szilvia/Facebook

23 ország 43 versenyzője indult, köztük 18 nő. A versenyen kizárólag olyan tapasztalt ultrafutók vehettek részt, akik már legalább két 250 kilométeres sivatagi versenyt teljesítettek. Lubics az Atacama-sivatagban és Namíbiában futott le sikeresen két ilyen versenyt, ezekkel szerzett jogot az indulásra.

Ebből is látszik, a beszámolóban a férje megjegyzi, hogy Szilvia sokkal jobban kedveli a meleg körülményeket, pár hete például még a hőmérsékleti szempontból másik végletet jelentő versenyen lett harmadik Utah-ban, ahol 385 kilométert futott a sivatagi forróságban.

Az antarktiszi győzelme „azért is nagy szó, mert borzasztóan fázós” - írja a férje.

photo_camera Fotó: Lubics Szilvia/Facebook

Lubics Szilvia hat szakaszban végül 197,3 kilométer teljesített. Volt a férfiaknál is magyar induló, Roskovics Miklós 5. lett, 200,5 kilométerrel a lábában.

A korábbi napokról Lubics hosszabban írt a Facebook-oldalán, csak pár részlet:

„Már mindenki megbánta a bűnét, hogy benevezett erre az őrületre, de késő volt már a sopánkodás, nem volt visszaút. A pálya a már a szokásos, térdig havas volt. Abban biztos vagyok, hogy aki kijelölte, tuti sohasem fut, csak hegyet mászik. A 2 kilis körön közel 100 méter szintemelkedés volt.”

„Nem rohantam az elején, na nem a megfontoltság miatt, hanem mert estem-keltem, mint mindenki más is. Közben esett a havas eső és nagyon fújt a szél a pálya tetején, úgyhogy szemüveget húzni nem tudtam, mert a vízcseppektől nem láttam, így a vakon futás helyett a hóvakságot választottam”.

„A napsütésen kívül nem sok élvezet volt benne. Hogy konkrétabban fogalmazzak, borzalmas itt futni. Egyfolytában beszakadt alattam a hó. Eddig csak halvány elképzelésem volt róla, de most már tudom, mit is takar a mondás: küzd, mint malac a jégen. Na, ez én vagyok az Antarktiszon. A pulzusom olyan, mintha 4:30-ban futnék otthon, küzdök, de nem haladok. A bokám teljesen kicsinálódott. A hó még szemüvegben is vakít, alig látom, hova lépek, ami ezen a talajon nem túl előnyös. Nem merek sokat inni, nehogy meg kelljen állnom pisilni, mert akkor lehet, odafagyok, és sosem indulok el újra. A zselét áttettem kis kulacsba: egy gond volt, nem lehetett kinyomni, mert befagyott. Azt hiszem ez a legdurvább futásom, ami valaha volt.”

És megtámadta egy pingvin is:

„Ma olyan szigeten futottunk, ahol voltak pingvinek. Már alig vártam, hogy láthassam őket, annyi klassz képet láttam róluk. Erre futok békésen, gyönyörködöm bennük, élvezem, hogy köztük lehetek, erre az egyik pillanatról a másikra az egyikük megtámad! Odarohan hozzám, se szó, se beszéd, felborít, és elkezdi ütni a csőrével a lábam. De úgy rendesen. Teljesen lesokkolódtam. Két másik futó rohant oda hozzám, ők kergették el. Azt hittem ezek cuki állatok.”

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.