Októberben lassult a termelőiár-infláció az euróövezetben

eu
2022 december 02., 11:33

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint októberben az előző havihoz képest csökkent, éves összevetésben pedig lassult a termelőiár-infláció az euróövezetben.

Októberben 2,9 százalékkal csökkentek a termelői árak az euróövezetben az előző havihoz képest a várt 2 százalékos csökkenés helyet. Szeptemberben 1,6 százalékkal nőttek havi bázison a termelői árak.

A havi bázison bekövetkezett csökkenéssel párhuzamosan mérséklődött az éves áremelkedés mértéke is: a várt 31,5 százalék helyett 30,8 százalékkal haladták meg az októberi termelői árak az egy évvel korábbit az euróövezetben, a szeptemberi 41,9 százalék után. Augusztusban 43,4 százalékkal álltak az egy évvel korábbi felett a termelői árak az euróövezetben, ami történelmi csúcs volt.

Mezőgazdasági munkás Burley típusú dohánypalántákat nyír a Petri Szövetkezet hidrokulturás fóliasátrában Pócspetriben 2020. május 15-én.
photo_camera Mezőgazdasági munkás Burley típusú dohánypalántákat nyír a Petri Szövetkezet hidrokulturás fóliasátrában Pócspetriben 2020. május 15-én. Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Az energiaárak havi bázison 6,9 százalékkal csökkentek októberben a szeptemberi 3,1 százalékos havi emelkedés után. Októberben az energiaárak 65,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg szeptemberben 108 százalékkal, augusztusban 117,3 százalékkal. Energia nélkül a termelői árak októberben 14 százalékkal emelkedtek éves szinten, ami lassulást jelent az előző havi 14,5 százalékról.

Az EU-ban a termelői árak az előző havihoz képest 2,5 százalékkal csökkentek októberben, míg szeptemberben 1,4 százalékkal, augusztusban pedig 4,9 százalékkal nőttek havi bázison. Az egy évvel korábbit októberben 31,2 százalékkal haladták meg a termelői árak az EU-ban, kevésbé a szeptemberi 41,4 százaléknál és az augusztusi 43,2 százalékos rekordnál.

Az energiaárak havi bázison 6,6 százalékkal csökkentek októberben az EU-ban, a szeptemberi 3,1 százalékos növekedés és az augusztusi 11,9 százalékos havi növekedés után. Az egy évvel korábbit 67 százalékkal haladták meg az energiaárak októberben, míg szeptemberben 105,2 százalékkal, augusztusban pedig 115,8 százalékkal. Energiaárak nélkül a termelői árak az EU-ban októberben 14,5 százalékkal, szeptemberben 15 százalékkal, augusztusban pedig 15,2 százalékkal nőttek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.