Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke: jöhet az új alaptanterv, az MCC-t is felkérték, hogy gondolkodjon a közoktatási rendszer átalakításán

oktatás
2022 december 05., 11:39
comments 10

Megbízást kapott a Magyar Tudományos Akadémia, hogy dolgozzon ki új Nemzeti Alaptantervet, írja Totyik Tamásra, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökére hivatkozva a Népszava. A lap azt írja, Totyik szerint a Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének igazgatóját, Setényi Jánost is felkérték, hogy gondolkodjon a közoktatási rendszer átalakításán.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.
photo_camera Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke Fotó: Németh Dániel/444

Ezen kívül az alelnök úgy tudja, hogy egy úgynevezett „pilot rendszerben” öt vidéki kisiskolát körzetesítenek. Totyik arról is beszámolt, hogy a PSZ sztrájkalapja még kitart, tehát a szakszervezet tagjai visszaigényelhetik a sztrájk miatt kiesett béreiket. „Talán tíz-tizenkét nap finanszírozása fér még bele, de szerencsére sok támogatást kapunk”, mondta a Népszavának. Az ATV híradóját pedig arról tájékoztatta: az Európai Bizottság is figyelemmel kíséri a polgári engedetlenségi akciókat és a kirúgott tanárok sorsát.

Hogy az átalakításért milyen árat kell fizetnie a szakszervezetnek és a pedagógusoknak, Totyik szerint egyelőre nem tudni. „Meglátjuk, ígéretekkel eddig is tele volt a padlás”, mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.