Tüntetők törtek be a mongóliai kormányzat épületébe

külföld
2022 december 05., 21:07
comments 6

Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe, és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megpróbálták eltorlaszolni. Az Igl nevű helyi televízió szerint a város polgármestere utasítást adott a tüntető tömeg feloszlatására. Mindezt azzal indokolta, hogy a tiltakozás túllépheti a törvényes kereteket, és zavargássá fajulhat.

Ulánbátorban vasárnap kezdődtek tüntetések, amelyek egy korrupciógyanús ügy miatt robbantak ki. Nem hivatalos adatok szerint ugyanis valakik közel 13 milliárd dollár értékben exportáltak 6,5 millió tonna szenet Kínába vámellenőrzés nélkül. Vagyis másképp fogalmazva ellopták. Az ügyben a kínai hatóságok nyomoznak, és a mongol sajtó értesülései szerint küldtek egy listát a mongol kormánynak arról, kik lehettek érintettek az ügyben a határ mongol oldalán. Ezen a listán pedig a pletykák szerint magas rangú politikusok neve is szerepel. A tüntetők ezért azt követelték, hozzák nyilvánosságra a listát.

photo_camera Tüntetők a mongol parlament előtt Fotó: BYAMBASUREN BYAMBA-OCHIR/AFP

A kedélyek időközben lecsillapodtak, a kormányzati épületbe bejutott néhány tüntetőt pedig előállították, majd nem sokkal később szabadon engedték őket. Az Eggur helyi hírportál szerint a mongol parlament rendkívüli - online formátumban - tartott ülésén felfüggesztette a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló vitát, mert a tiltakozás lecsendesedett, a résztvevők pedig elhagyták a Szühebátor főteret.

A kormány hétfőn a mongol kabinetfőnök vezetésével munkacsoportot hozott létre az elégedetlenkedőkkel folytatott párbeszédhez. A kormányzó Mongol Néppárt vezetője közölte, hogy jelenleg 15 tisztségviselővel szemben folyik vizsgálat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.