A PSZ azt kéri a kormánytól, kezdeményezze egy oktatási nemzeti kerekasztal összehívását az oktatás összes szereplőjének részvételével

oktatás
2022 december 12., 09:08
comments 7

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) - a tiltakozók közös álláspontjával megegyezően - úgy gondolja, hogy az oktatás nemzeti ügy, a hosszú évek alatt kialakult súlyos válságát csak nemzeti egyetértéssel lehet megoldani. Ezért a PSZ azt kéri a kormánytól: azonnal kezdeményezze egy oktatási nemzeti kerekasztal létrejöttét az oktatás összes szereplőjének részvételével: hívja meg a szakszervezetek, a szakmai és civil szervezetek, a diákok, a szülők képviselőit.

A PSZ közleménye szerint átláthatatlan, hogy kivel és miről akar egyeztetni a kormány, itt példának hozták fel, hogy az államtitkárság fővárosi gimnáziumok igazgatóit hívta meg, a hétvégi kormányülésen pedig részt vett a köznevelésért felelős államtitkár és a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is, miközben erről nem tájékoztatták a közvéleményt.

Azt írják, a PSZ korábban kormánybiztos kinevezését kérte az oktatás problémáinak megoldására, de ezt sem teljesítette a miniszterelnök, „holott már régen nem a pedagógusok bérharcáról van szó”.

Közleményük szerint eljött az ideje a nyilvános, az átlátható és a széles körű
szakmai egyeztetésnek, majd emlékeztettek mindenkit arra, hogy „2022/23-as tanév első fele a tiltakozásokkal telt el”, amihez hozzátették, hogy „a folytatást sem kerülheti el a kormány, ha nem tekinti partnernek azokat, akik éppen az oktatás reformjáért küzdenek”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.