Már nem Elon Musk a világ leggazdagabb embere

gazdaság
2022 december 14., 05:54

Elon Musk mostanában a szokásosnál is többet szerepel a hírekben, de általában nem olyanok miatt, aminek ő annyira örülhet. Az elmúlt napokban például arról lehetett olvasni, hogy Muskot kifütyülték, amikor Dave Chapelle humorista fölhívta a színpadra San Franciscóban. Ennél talán már csak az sértheti Musk büszkeségét, hogy egy héten belül másodszor is elvesztette a világ leggazdagabb embere címet.

A Forbes és a Bloomberg összesítései szerint már az LVMH divatcéget, a Louiss Vutton anyavállalatát vezető Bernard Arnault a leggazdagabb ember a világon. Arnault a héten egyszer már megelőzte Muskot, de csak pár órára, utána ugyanis a Tesla árfolyama újra nőtt annyit, hogy az elektromos autókat gyártó cég részvényeinek 14 százalékát tulajdonló Musk megint a leggazdagabb lehessen. Azóta viszont a Tesla árfolyama megint visszaesett, ezzel Musk vagyona 178 milliárd dollár körül van Arnault 188 milliárdjával szemben. A BBC-nek nyilatkozó befektetési elemző szerint

a Tesla árfolyama részben a Twitter körüli cirkusz miatt csökken. Musk saját arculatának sokat ártott egyrészt, hogy folyamatosak a botrányok a Twitter körül, amióta októberben 44 milliárd dollárért megvette a platformot, és az sem segít, hogy azóta még több hülyeséget ír ki a platformra. Korábban Musk személye volt a Tesla árfolyam-növekedésének egyik kulcsa, most viszont már minden egyes bejegyzésével árthat a saját cégének.

Bernard Arnault 2019-ben
photo_camera Bernard Arnault 2019-ben Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Musk a Twitter felvásárlásához el is adta a Tesla-részvényeinek egy jelentősebb részét, ami már akkor lejjebb vitte az árfolyamot. A Twitter-balhék mellett az is ront a Tesla piaci értékén, hogy sok befektető attól tart, a recesszióba forduló gazdasági helyzet miatt visszaesik majd a drága elektromos autók kereslete.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.