A strasbourgi bíróság kimondta, hogy Magyarország megsértette három szíriai menedékkérő emberi jogait

belföld
2022 december 15., 16:06

A magyar állam megsértette három szíriai menedékkérő emberi jogait – mondta ki ma az Emberi Jogok Emberi Bírósága. Anélkül utasították ki őket, hogy a hazai hatóságok érdemben foglalkoztak volna kérelmükkel, és tisztességesen kivizsgálták volna, mi vár rájuk Szerbiában vagy más országokban, fenyegeti-e őket kínzás, embertelen és megalázó bánásmód vagy büntetés. A panaszosokat a Magyar Helsinki Bizottság képviselte a strasbourgi eljárásban, olvasható a bizottság honlapján.

Mint közleményükben írják a szíriai háborúból menekülő férfiak 2016 áprilisában léphettek be szabályosan, a hatóság engedélyével a röszkei tranzitzónába, hogy ott beadhassák a menedékkérelmüket. Azonban ahogy ezt megtették, az történt velük, ami akkoriban szinte mindenkivel: az egyéni körülmények figyelembevétele nélkül, tisztességes eljárást mellőzve pár óra leforgása alatt döntést kaptak arról, hogy nem vizsgálják érdemben a menedékkérelmüket. Ehelyett kiutasították őket a menekültügyi szempontból a magyar kormány által biztonságosnak minősített Szerbiába. A Helsinki szerint a döntés egyáltalán nem foglalkozott sem azzal, hogy Szerbiában hozzáférnek-e a menekültügyi eljáráshoz, sem azzal, hogy vajon Szerbiából nem utasítják-e ki őket további harmadik országokba, és így a láncolat végén akár Szíriába is, ahonnan menekültek.

A szíriai menekülők megpróbálkoztak a sebtében meghozott menekültügyi döntés és kiutasítás felülvizsgálatával, de a bíróság is a 2015 óta hatályos, súlyosan menekültellenes hazai jogszabályokra hivatkozva utasította el őket. Ezek után azonnal kitessékelték őket a tranzitzónából, arra kényszerítve őket, hogy illegálisan távozzanak Szerbiába. A Magyar Helsinki Bizottság az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

A strasbourgi bíróság egyesítette egyéni panaszaikat, és csütörtöki ítéletében megállapította a magyar állam jogsértését mindhármuk tekintetében. Az indoklás kitér arra is, hogy a jogsértéseket csak súlyosbította, hogy a menedékkérők egyáltalán nem kaptak jogi segítséget az eljárás során. Emellett a bíróság nem hallgatta meg őket, és a tranzitzónából jogellenesen kényszerítették őket arra a hazai hatóságok, hogy Szerbiába illegálisan távozzanak. Ráadásul a magyar állam önkényesen nem vette figyelembe az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága álláspontját, amely Szerbiát menekültügyi szempontból nem tekintette biztonságosnak. A menedékkérők Szerbiában reális veszélynek voltak kitéve, hogy tovább toloncolják őket Észak-Macedóniába, majd Görögországba. Márpedig ezeken a helyeken sem volt esélyük tisztességes menedékjogi eljárásra és szükség esetén védelemre.

A jogsértés megállapításán túl a három panaszos mindegyikének igazságos elégtételt, kártérítést állapított meg a bíróság, fejenként 5000 eurót.